Belarusz nem kér a háborúból

Belarusz nem kér a háborúból

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2022. december 28-án közreadott, videófelvételről készített felvételén orosz katonák gyakorlatoznak egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Közös, hetekig tartó hadgyakorlatba kezdett hétfőn az orosz és belarusz hadsereg, ezért az ukrán vezetés egyre inkább tart attól, hogy északi irányból támadhatják hamarosan az országot. Kijev félelme egyáltalán nem indokolatlan: tavaly télen éppen egy hasonló „hadgyakorlatból” indult meg a támadás Ukrajna területe ellen, így a színlelt gyakorlatokat már jól ismeri az ukrán közvélemény. És bár a belarusz hadsereg katonai potenciálja messze alulmúlja az oroszt, ma már egyre többen beszélnek arról, hogy egy nagyszabású offenzívába Moszkva Minszket is bevonná tavasszal.

Az ukrán félelmeket csak növeli a belarusz vezetés kommunikációja, amely újabban ukrán provokációkat emleget, miközben védekező jellegűnek nevezik a most kezdett hadgyakorlatot.

• Közeleg a nagy orosz offenzíva?
• Hogyan áll a háborúhoz a belarusz társadalom?
• Hogyan segítheti Minszk az oroszokat?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!