A kanyarban előzik a magyarokat a horvátok

A kanyarban előzik a magyarokat a horvátok

 

Teljes a káosz a horvátok fejében, amióta euróval kell fizetni a boltokban – vonta meg a január elseje óta eltelt hetek mérlegét a Zágrábban élő Ildikó. Igaz, hogy a lakosság már régóta euróban számol, és a megtakarításokon belül a devizabetétek aránya 60-80 százalék között ingadozott az elmúlt években, de egészen más élesben fizetni a közös uniós pénzzel.

Horvátország 2023. január 1-jén belépett az eurózónába, miután kis uniós segítséggel ugyan (a covid miatt felfüggesztett adósságkritérium, illetve az inflációban tett minimális engedmény révén), de teljesítették a közös deviza bevezetéséhez előírt öt kritériumot, amelyek közül hazánk jelenleg egynek sem felel meg. Ildikó arról is beszélt, hogy egy euróra vetítve 7,5345 kunában határozták meg a hivatalos átváltási árfolyamot, ezért most mindenki pénztárcát vásárol, mert hirtelenében egy csomó euróérmét kell cipelni.

• Milyen gondok adódnak a bevásárlásnál az euróra való áttérés miatt?
• Vajon többet keres-e az átlag horvát, mint a magyar?
• Miért döntöttek úgy a horvátok, hogy lecserélik devizájukat?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!