Ami rossz, annak csak alternatívája van

Ami rossz, annak csak alternatívája van

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és felesége, Lévai Anikó (b) leadja szavazatát az országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Április 3-án Magyarország magára zárta az illiberális rendszer vaspántos ajtaját. – Jól van ez így – mondta a választók kritikus tömege, s ezzel egy olyan berendezkedést rögzítettek, amely idegen testként létezik abban a nyugati szövetségi rendszerben, amelyhez forma szerint az ország tartozik. Nemcsak a külvilág, lényegében önmaga is így tekint magára. A Putyin háborújára adott különutas kormányzati válasz tette igazán mindenki számára láthatóvá a keleties autokrata minták felé fordult Magyarország sajátos állapotát. Miközben az illiberális áttörés nemhogy elmaradt, hanem talán távolabb is került idén a nyugati világban, s érzékelhetően szűkül Orbán Viktor nemzetközi mozgástere, ennek a belpolitikai erőviszonyokra semmilyen hatása nincs.

Egyeduralom külső kontrollal?

A parlamenti választáson igazából nem az ellenzék vereségének ténye, hanem annak nem várt mértéke ért sokakat hideg zuhanyként. Ha arra gondolunk, milyen kiterjedt diskurzus folyt a kampány idején arról, hogy kormányváltás esetén, de kétharmados felhatalmazás híján hogyan lehet lebontani Orbán Viktor rendszerét, megállapíthatjuk, nem csupán a propaganda hatása alá került sokaság, az ellenzéki nyilvánosság is a Bibó István által emlegetett hamis valóságérzékelés csapdájában vergődött. A rendszer térnyerése folyamatosan zajlik, így 2018-hoz képest is jobb pozícióból indult az állami erőforrásokat a kampánya szolgálatába állító kormány. Alapvető változás híján 2026-ban még kedvezőbb lesz a Fidesz helyzete. Látható, hogy önerőből a jelenlegi ellenzék nem tudja feltartóztatni a folyamatot, a rendszer belső reformjában, néhány jelentéktelen gesztuson túl valamifajta konszolidációban bízni pedig illúzió.

• Ami belülről nem megy, kaphat-e lendületet külső hatásra?
• Miért nincsenek autonóm a szereplők Orbán mellett a kormányon belül?
• A DK árnyékkormánya zsákutcába tereli a kormányváltás ügyét?
• Mi kell a megreformálhatatlan rendszer bukásához?

A teljes cikket a
Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!