Az egyik édesítőszer elnyomja az egerek immunrendszerét

Az egyik édesítőszer elnyomja az egerek immunrendszerét

Szuklaróztartalmú édesítőszer (Fotó: Splenda/Facebook)

A legújabb tudományos eredmények fényében egyre szilárdabb a tudományos konszenzus arról, hogy az egyszerű szénhidrátok (a cukrok és származékaik) még a zsírnál is károsabbak, és gyakorlatilag az összes krónikus és gyakran halálos betegségben súlyos szerepet játszanak (a ráktól a szívbetegségeken keresztül természetesen a cukorbetegségig). Minthogy a megszokás nagy úr, sokan a cukor kiváltása érdekében édesítőszerekhez, sokszor a szuklarózhoz fordulnak, hiszen ezekben nincs (vagy kevés a) kalória. Persze, az édesítőszereknek is megvan az ellentáboruk, akik szerint e „mesterséges” „vegyi anyagok” mérgezők, és csak a régi jó cukor elleni összeesküvés eszközei.

Most azonban kimutatták, hogy a nagy dózisú szuklaróz elnyomhatja az egerek immunrendszerét. Akkor most ez még rosszabb mint a cukor? (Válasz: nem valószínű, hiszen ezt csak egerekben mutatták ki, és csak nagyon nagy dózisban. Vagyis nem egyértelmű, hogy van-e az emberben bármiféle egészségi relevanciája. Ellenben a cukor egyértelműen hozzájárul a társadalom nagy részének korai halálához, ez nem is lehet kérdés.) Ráadásul lehet, hogy e felfedezés fog elvezetni az autoimmun betegségek gyógymódjához.

• Pontosan mi is lett a kísérlet eredménye?
• Lehet-e tudni, hogy mi történ az egerek szervezetében?
• Milyen pozitív hatásai lehetnek a felfedezésnek az emberekre nézve?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!