Falvak borulhatnak sötétbe az új rezsiszabály miatt

Falvak borulhatnak sötétbe az új rezsiszabály miatt

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Fotó Bellai László, Szentendre.hu

Több önkormányzatnál is nagy a kétségbeesés az új rezsiszabályok miatt, ugyanis nem tudják, miből fogják finanszírozni a megemelkedett energiaköltségeket.

– Most számoljuk, pontosan mekkora pluszkiadást jelent az önkormányzat számára, hogy az év második felétől már nem a rezsicsökkentett, hanem piaci áron jutunk az energiához. Pontosan felmérjük, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél, így a bölcsődénél, óvodánál, gondozási központnál, idősellátásnál, közétkeztetésnél, a közvilágításnál mennyivel lesz nagyobb az elektromosáram-, illetve a gázszámla. Rejtély előttem a pénzügyminiszter kijelentése, amely szerint ők látják a tartalékokat, amelyekből finanszírozni lehet a megemelkedő költségeket. Ezennel szeretettel meghívom Varga Mihályt a szentendrei polgármesteri hivatalba, mutassa meg a költségvetésünkben azt a hozzávetőlegesen százmillió forintot, amelyet nem használtunk fel, és amelyből ki lehet fizetni az idei év második felében megemelkedő számlákat – nyilatkozta a Magyar Hangnak Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

Mint ismert, egy kormányhatározat értelmében a jövőben kizárólag a lakossági fogyasztó lesz jogosult a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra. A kormány ezzel egyetlen tollvonással kizárja a rezsicsökkentett energiavásárlók köréből az önkormányzatokat, az új szabályokat július elsejéig kell megalkotnia a pénzügyi, valamint a technológiai és ipari tárcának.

• Honnan vehetik el az önkormányzatok a pénzt, ha július elsejétől már nem rezsicsökkentett áron kapják az energiát?
• Mely önkormányzatok járnak a legrosszabbul?
• Mikor kezdődhet a települések igazi kálváriája?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!