Fel kell készülnünk az összeomlásra

Fel kell készülnünk az összeomlásra

Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Még a mi életünkben eljöhet az összeomlás, de ez nem olyan lesz, hogy szombaton lefekszünk, vasárnap pedig már a Mad Max világa kopogtat az ajtón – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutató. A Betyáros Világ podcast alkotója és a Mélyalkalmazkodás mozgalom hazai képviselője reméli, hogy egy elnyújtottabb ívű hanyatlás vár majd ránk, ami lehetőséget teremt a felkészülésre, amíg még van lehetőség, valamint idő, pénz, anyag és energia.

Szavai szerint áltathatjuk magunkat azzal, hogy majd megszületik az a tudós, aki rájön arra, mit kell tenni. Megpróbálhatunk elszökni a saját sorsunk elől, de a Föld egy rendkívül törékeny rendszer, és a modern civilizáció egy ideje már a hanyatlás fázisában van. Itt említette, hogy egyre kevesebb lesz energiából, jó talajból, az egyre erősödő társadalmi egyenlőtlenségekről, de beszélt a pazarló globális vízfelhasználásról vagy a beporzók eltűnéséről.

A kutató legnagyobb személyes félelme az, hogy belátható időn belül olyan technoautoriter államok jöhetnek létre, amelyek mindenkit minden szempontból ellenőrzésük alatt tartanak majd.

• Melyek azok a jelenségek, amelyek magukban hordozzák civilizációnk összeomlásának lehetőségét?
• Milyen lesz az életünk 2050-ben?
• Ha nem fenntartható a globális civilizáció, akkor hogyan szállhatunk le a bicikliről?
• Mindezek után mit tehetünk, miben bízhatunk?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!