Formálódó orosz–amerikai alku hidegháborús kísérőzenével

Formálódó orosz–amerikai alku hidegháborús kísérőzenével

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel)

Megtámadja-e Oroszország Ukrajnát? Ezt latolgatja a világ ősz eleje óta. Január közepén orosz–amerikai tárgyalások kezdődnek Genfben, és a NATO is megbeszélésekre invitálta Moszkvát. Az igazi kérdés tehát az, hogy lesz-e megállapodás az új erőviszonyokhoz igazodó, Oroszország érdekeit figyelembe vevő európai biztonsági rendszerről, avagy dübörög tovább az új hidegháború.

A 2021-es év Joe Biden és Vlagyimir Putyin rövid időn belüli második egyeztetésével zárult, január 10-én Genfben pedig megkezdődnek az orosz–amerikai szakértői szintű tárgyalások.

Az orosz elnök még decemberben eszmecserét folytatott Emmanuel Macronnal, majd demonstratívan Hszi Csin-pinggel, a kínai elnökkel, s előkészületben van egy személyes találkozója az új német kancellárral is. Úgy tűnik tehát, hogy Oroszország nem háborúzni, hanem tárgyalni akar. Méghozzá arról, hogy a Nyugat vegye figyelembe végre az orosz érdekeket, és a NATO ne közeledjen tovább a határaihoz.

Az ősz eleje óta tartó háborús hisztéria valójában a Moszkva és Washington között folyó geopolitikai játszma része.

• Mivel demonstrálja Oroszország, hogy mi mindenre képes?
• Mennyire foglalkoztatja a NATO-t az orosz érdekszféra?
• Mit jelezhetnek a tárgyalások?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!