Ki a bolond valójában?

Ki a bolond valójában?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Az Európai Parlamentről nem is érdemes beszélni, az a bolondok gyülekezete - fogalmazott Gulyás Gergely miniszter a minap Budakeszin egy szankcióellenes fórumon a Hvg.hu tudósítása szerint. A politikus eddig a higgadtságáról, kimértségéről volt ismeretes, nem mutatkozott a nagy, handabandázó szavak emberének, ám most beállt a brüsszeli holdat ugatók sorába (ha már a miniszterelnök szerint még a Holdról is látszott a kormánypárt áprilisi győzelme, de Brüsszelből bizonyosan, miért is ne kapcsolhatnánk össze más összefüggésben a Holdat Brüsszellel?). Gulyás főnöke, Orbán Viktor ennyire erős szavakat nem használt, de nem fojtotta magába lesújtó véleményét az Európai Parlamentről (EP) az elmúlt években. Itt azonban nem állt meg, egyik javaslatában az Európai Parlament legitimációjának meg gyengítésére tört, amikor felvetette, hogy meg kellene szüntetni a testület tagjainak közvetlen választását, és a nemzeti parlamentekre kellene bízni az EP tagjainak kiválasztását. Ez kevés, Magyarország vezetője megállt félúton: Soros György a globális kapitalizmus válsága című könyvében 1998-ban egyenesen azt javasolta, hogy az Európai Bizottságot nem az Európai Parlament, hanem a tagállami parlamentek által összeállított testület alá kellene rendelni, ezáltal az EU polgárai közvetlenebb beleszólási jogot kaphatnának. Érdemes volna Orbánéknak Soros útjára rálépniük, elvégre akkor a fideszes többségű magyar törvényhozás jobban ránézhetne „Brüsszel” körmére, nem igaz?

• Mit mutat az Európai Parlament fideszes szidalmazása?
• Visszaüthet a magyar kormányra a durva stílusú támadás?
• Hol kellene inkább bolondokat keresni?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!