Könyörgök, ne költözzön ide!

Könyörgök, ne költözzön ide!

Solymár nagyközség látképe a hegyoldali Panoráma utcából 2021. április 11-én (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A budapesti agglomerációban élők napi tapasztalata, hogy a reggeli városba jutás, este a pedig a hazautazás akár órákat is igénybe vehet, akkora a zsúfoltság az utakon. Nem is csoda, hiszen a rendszerváltás óta közel háromszázezer fővel csökkent a főváros lakossága, miközben a Pest megyében, illetve az agglomerációban élők száma ma is növekszik. De nemcsak a közlekedés okoz gondot a főváros közeli településeken élőknek, hanem a zöld területek csökkenése, a közszolgáltató hálózatok magas leterheltsége is. A folyamatosan növekvő lakosság miatt sok helyütt a bölcsőde, az óvoda és az iskola kapacitása is szűknek bizonyul.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az agglomerációs településeken szokásos életmód kerül veszélybe a túlzó beépítésekkel, amelyekkel jellemzően az ingatlanfejlesztő jár jól, sok esetben a beköltözők sem érzik igazán jól magukat a zsúfoltság miatt.

• Melyek azok a települések, amelyek már tettek a túlzsúfoltság ellen?
• Mennyivel nőhet a falvak, városok népessége?
• Vajon nyitottak-e az önkormányzatok a civil kezdeményezések befogadására?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!