Példátlan kitartás – Így értékelték az elmúlt egy év pedagógustiltakozásait

Példátlan kitartás – Így értékelték az elmúlt egy év pedagógustiltakozásait

(Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Egy hetes országos pedagógussztrájk zárul le kedden, egy évvel azután, hogy először tartottak figyelmeztető sztrájkot a közoktatásban dolgozó pedagógusok. Bár a pedagógus érdekképviseletek és a kormány múlt heti sztrájktárgyalása is eredménytelen volt, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az elmúlt egy év tiltakozáshulláma példátlan az elmúlt 31 évben, és nem is volt eredménytelen. Január 31-én több pedagógus-és diákszervezet is akciókkal készül.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint legalább tízezren sztrájkoltak az elmúlt hét folyamán, mind a 60 tankerületben naponta több iskolában tartottak néhány órás vagy egy napos munkabeszüntetést. Az egész napos sztrájkokat sok intézményben keddre, január 31-ére tervezik, akkor már húszezer fő körüli részvételre számítanak.

A nap szimbolikus, akkor lesz egy éve annak, hogy először tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a közoktatásban – amelyen a szakszervezeti becslések szerint 36-37 ezren vettek részt –, és amelyet rövidesen a sztrájk lehetőségét szűkítő kormányrendelet követett.

• Mivel próbálják egyes iskolák eltántorítani a tanárokat a sztrájktól?
• Milyen megmozdulások lesznek még kedden?
• Hogyan értékeli az érdekképviseleti vezető az elmúlt egy év tiltakozásait?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: pedagógussztrájk