Szimbólum lesz a szlovjanszki csata

Szimbólum lesz a szlovjanszki csata

Az ukrán férfi kerékpárjával halad a piac felé, miközben a háttérben már zajlik az oroszok támadása Szlovjanszk ellen 2022. július 5-én (Fotó: Reuters/Marko Djurica)

Hatalmas csatára készül az orosz hadsereg Szlovjanszknál – erre utalnak azok a felvételek, amelyek az utóbbi napokban láttak napvilágot a várostól északra fekvő területeken. Az oroszok ezúttal több irányból, keletről is támadnának, hogy minél jobban megosszák az ukrán erőket. Mindeközben az ukránok sem ültek az elmúlt hónapokban ölbe tett kézzel: a várost valóságos erődítménnyé változtatták. De miért lesz annyira fontos a szlovjanszki csata a két félnek?

Az, hogy az oroszok óriási figyelmet szentelnek Szlovjanszknak, korántsem véletlen, hiszen 2014-ben itt zajlott az első nagy összetűzés az ukrán biztonsági erők és az oroszbarát szeparatisták között. Akkor álarcos fegyveresek – akik a Donyecki Népköztársaság katonáinak vallották magukat – elfoglalták a városi közigazgatás épületét, majd lassan kiterjesztették hatalmukat az egész településre. Válaszul a Jacenyuk-kormány létrehozta az első „terrorellenes műveleti zónát”, és támadást indított a szeparatisták ellen. A nagyjából száz halálos áldozatot követelő összetűzésben az ukrán Jobb Szektor is részt vett, a közel három hónapos csatából az ukránok kerültek ki győztesen. A harcok után Ukrajna hozzákezdett a város megerősítéséhez, mert a szakadárok ellentámadásától tartottak. Szlovjanszk ezután fontos katonai központ lett, amely egyben felvonulási terepe is volt azoknak az ukrán egységeknek, amelyeket aztán a szakadár területek frontvonalán vetettek be. Az orosz vezetés hamarosan a szlovjanszki ukrán erőket kiáltotta ki a Luhanszk és Donyec megyei orosz lakosság fő ellenségének.

• Hogyan kezeli az orosz állami sajtó a szlovjanszki csatát?
• Miért annyira fontos Szlovjanszk az ukránoknak?
• Milyen esélyeik vannak a harcoló feleknek?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!