113 éves csúcsot adtak át a múltnak fedett pályán a brit úszók

113 éves csúcsot adtak át a múltnak fedett pályán a brit úszók

Az aranyérmes brit James Guy, Tom Dean, Scott Duncan és Matthew Richards, a 4x200 méteres gyorsváltó tagjai a Tokiói Vizes Központban 2021. július 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akármilyen rekordot adtak át a múltnak fedett pályán brit úszók: a tokiói olimpián nyert nyolc érmükkel az 1908-ban, hazai pályán, Londonban elért eredményüket döntötték meg. Akkor is, és most is négy arannyal utazhat haza a brit csapat Tokióból, ami így számukra minden idők legeredményesebb ötkarikás szereplése.

A britek közül kiemelkedik Duncan Scott, aki négy éremmel lett gazdagabb a japán fővárosban: 200 méter gyorson honfitársa, Tom Dean mögött lett második, míg a 200 méteres vegyesúszás döntőjében szintén ezüstéremig jutott. Másik két érmét csapatban szerezte, aranyérmes lett a 4×200-as gyorsváltó és második a 4×100-as vegyesváltó tagjaként is.

A brit olimpiai csapat bejegyzése szerint Scott egyúttal minden idők legeredményesebb úszójává is előlépett, összesen ugyanis hat éremnél tart, kettőt még Rióban szerzett, 2016-ban – egy ezüstöt a 4×200-as gyorsváltó és egy másikat a 4×100-as vegyesváltó tagjaként.

Összehasonlításképp, a magyar csapatnak – több negyedik és ötödik hely mellett – két érmet sikerült szereznie, azt is egy úszónak, Milák Kristóf 200 méter pillangón arany-, míg 100 méter pillangón ezüstérmes lett.