„Marco Rossinak kell köszönetet mondani”

„Marco Rossinak kell köszönetet mondani”

Szalai Attila, Gulácsi Péter és a válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám (b-j) a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar labdarúgó-válogatottól búcsúzó Szalai Ádám szerint nagy lehetőséget szalasztottak el hétfőn az Európa-bajnok olaszoktól elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával, ugyanakkor a Nemzetek Ligája A divíziójában csoportmásodik gárda csapatkapitánya hangsúlyozta, erőn felül teljesített az együttes a sorozatban. Marco Rossi szövetségi kapitány sajnálta, hogy a csoportgyőzelem kapujában nem sikerült még egy bravúrt elérni, de nagy büszkeséggel beszélt a játékosairól. 

"Még nem tudom átérezni azt, hogy ez volt az utolsó válogatottságom, mert próbáltam a 90 percre koncentrálni. Nagy lehetőséget szalasztottunk el annak ellenére, hogy tudtuk az esélyeket" - idézte az MLSZ Szalai Ádámot, a Basel csatárát a találkozót követően.

A 34 éves támadó köszönetet mondott a szurkolóknak, a stábnak és a társainak, egyúttal jelezte, egy hét múlva edzői vizsgát tesz, amivel egy új fejezet kezdődik az életében. "Ha megnézzük, honnan hova jutottunk, akkor Marco Rossinak kell köszönetet mondani, aki a stábjával együtt olyan csapatot hozott össze, amely erőn felül teljesít. Remélem, hogy a következő években minden fiatal tehetségünk beér és tudjuk folytatni ezt az utat" - mondta Szalai, aki 86 alkalommal viselte a címeres mezt, ezzel megelőzte Puskás Ferencet és beérte Grosics Gyulát az örökrangsor hetedik helyén.

Szalai egyik lehetséges csatárutódja, az OTP Bank Liga előző idényében gólkirály Ádám Martin, aki hétfő este a Puskás Arénában csereként váltotta a csapatkapitányt. "Szalai Ádám személyében egy rendkívül fontos embert veszítettünk el a pályán és az öltözőben egyaránt, de ilyen a futball, csinálnunk kell tovább" - mondta a korábbi paksi center, aki már a Koreai Köztársaságban futballozik.

A meccsről szólva Ádám elmondta, az első félidőt kiegyenlítettnek látta, de a második bekapott gólt követően már futottak az eredmény után, és bár megvoltak a lehetőségeik, a kapu előtt nem tudtak elég határozottak lenni. Hozzátetette, ugyanakkor nem lehetnek elégedetlenek, hiszen a csoportban szerzett tíz pontot előzetesen "minden magyar ember csukott szemmel aláírta volna".

A találkozó egyik legvitatottabb esete volt, amikor az Ulszan légiósát gólhelyzetben hátulról fellökték, ám a bíró sípja néma maradt és a VAR-vizsgálat sem jelzett szabálytalanságot, ezzel kapcsolatban a csatár viccesen azt mondta: "ha ez nem volt tizenegyes, akkor gyalog megyek Koreáig..."

Lang Ádám arról beszélt, hogy kicsit keserű lett a befejezés, hiszen szépen szerették volna zárni a sorozatot, egyben egy jó eredménnyel akartak búcsúzni Szalai Ádámtól. "Több egyéni és technikai hibát követtünk el, ami eddig nem volt jellemző. Nehéz dolog hosszú távon fenntartani, hogy ezek ne forduljanak elő, még a legnagyobbaknak sem megy mindig. Ilyen volt ma mindkét gól, a másodiknál én helyezkedtem rosszul. Ugyanakkor még mindig egy tanulási folyamatban vagyunk, van hova fejlődnünk, az Európa-bajnoki selejtezőkre maximálisan készen fogunk állni és várjuk a rajtot" - nyilatkozta Lang Ádám.

Schäfer András megjegyezte, elsősorban azért bosszús, mert az olaszok nem "agyonfocizva" verték meg őket. "Nem mi voltunk ma az erősebb csapat, de a játék képe alapján nem a csoport legjobbjától kaptunk ki kétszer. Elképesztően védett a kapusuk, ma ő hozta nekik a mérkőzést, mi pedig két buta hibából kaptunk gólt, ráadásul a második előtt nekünk voltak ziccereink" - fogalmazott az Union Berlin középpályása. Hozzátette, Szalai Ádám személyében egy legendát veszítettek el: "hálás vagyok azért, hogy huszonkét mérkőzésen együtt játszhattam vele, az én szememben ő egy legenda."

Rossi: A játék olvasásában kell előrelépni és javulni

"Olyan jó lett volna ma még egyszer csodát tenni. Ilyen csapatok ellen tökéletesen, majdnem hibátlanul kell játszani és bízni abban, hogy ők elkövetnek néhány hibát. De ma mi hibáztunk. A szerencse sem volt mellettünk, Donnarumma óriási napot fogott ki, ő volt a mezőny legjobbja" - értékelt Marco Rossi, aki szerint a játék olvasásában kell előrelépni és javulni, mert ilyen magas letámadás esetén, nem röviden kellett volna passzolni hátul, hanem például hosszú labdával Szalai Ádámot keresni elöl.

Rossi azt viszont hangsúlyozta, nem akar és nem is engedheti meg azt a luxust, hogy felelősöket keressen. Ahogy fogalmazott, amikor rosszul mennek a dolgok, akkor is együtt vannak, nemcsak amikor jól. Hozzátette, büszke a tanítványaira, különösen a második félidőben nyújtott teljesítményükre, mert "mindent, tényleg minden tőlük telhetőt beleadtak" minden meccsen.

A magyar válogatott mestere szerint ez a vereség kicsit olyan, mint a tavalyi Európa-bajnokságon a 2-2-es döntetlen, azaz hiába volt nagy eredmény ez a Nemzetek Ligája-menetelés, most mégis mindenki kicsit csalódott, ahogy az akkori búcsú után is. Ettől függetlenül lehülyézte volna, ha valaki azt mondja neki a sorsolást követően, hogy az utolsó meccsen Olaszországgal a csoportgyőzelemért játszik a magyar csapat. Egyúttal jelezte, mára a magyarok kivívták a teljes európai labdarúgás tiszteletét.

Itt a bejelentés Dzsudzsákról

"Ádám tisztelte a magyar válogatott mezét és az országot, melyet képviselt. Most se játszik három hónapja a Baselben, mégis oroszlánként küzdött és jól is játszott, elképesztően fontos volt a jelenléte a válogatottnak. A fontosságát akkor látjuk majd meg igazán, amikor már nem lesz" - beszélt a búcsúzó csapatkapitányról Rossi kiemelve Szalai Ádám vezetői szerepét, amelyet szerinte sem tanulni, sem megvenni nem lehet, azt ki kell vívni a csapattársak körében. "Bár a csoda elmaradt, de ezt az emléket örökre hazaviheti szívében és lelkében, hogy álló ovációval köszöntötték, az egész közönség a stadionban maradt, hogy őt éltesse.

Rossi az olasz himnusz megtapsolása kapcsán azt is kiemelte, a szurkolók bebizonyították, hogy nagy tisztelet van bennük. Saját bevallása szerint sok éve van a futballban, látott sok B-közepet, telt házas stadionokat, de ezt az atmoszférát egyedülállónak és különlegesnek nevezte.

"Az a tervem, hogy kitöltöm a szerződésemet 2025 decemberéig. Régi módi vagyok, kezet ráztam és aláírtam, én ehhez tartom magam" - jelentette ki a jövőt illetően Rossi, aki megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs "megkapja az őt megillető elismerést", azaz novemberben Görögország ellen még egyszer utoljára magára öltheti a címeres mezt, ezáltal Király Gábort megelőzve válogatottsági csúcstartó lehet.

Mancini: Jól játszik a magyar csapat

Kollégája, Roberto Mancini elégedetten értékelt, mondván két nehéz meccset sikerült megnyernie az olasz válogatottnak. "A srácok tökéletesen játszottak az elsőtől az utolsó percig. Persze volt benne szenvedés is, például túl sokáig volt 0-0, de a második félidőben is voltak nehéz perceink. Az első félidőben szépen is játszottunk, jó mélységi indításokkal" - fogalmazott az Európa-bajnok szakvezetője, aki külön dicsérte Gianluigi Donnarummát a remek védéseiért.

Mancini szerint még dolgoznak az új Squadra Azzurrán, de az első visszajelzések jók a megfiatalított gárdáról. Kiemelte, két fiatal játszott elöl, akik ha fejlődnek, pusztító kettőssé válhatnak. "Jól játszik a magyar csapat, nem a véletlen műve, hogy nehéz helyzetbe hozta a német és az angol válogatottat, ráadásul nem először" - dicsérte az ellenfelet és Rossi munkásságát Mancini, aki szerint a közönség rendkívüli volt, a magyar együttest végig bíztatták, illetve megköszönte az olasz himnusz megtapsolását.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.