Michael Smith a darts világbajnok

Michael Smith a darts világbajnok

Michael Smith (középen) Michael van Gerwent (jobbra) legyőzve lett darts világbajnok 2023-ban. (Fotó: PDC/Facebook)

Fotó: Kieran Cleeves

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az angol Michael Smith 7-4-re legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott Michael van Gerwent a PDC darts világbajnokság keddi döntőjében. ráadásul Smith a döntőben egy kilencnyilas leget is dobott úgy, hogy ugyanabban a körben van Gerwennek is lett volna esélye a kilencnyilasra, csak a kilencedig dupla 12-eset hibázta el.

A londoni Alexandra Palace-ban tartott világbajnokság döntőjében a korábban örök másodiknak kikiáltott, és a rendes beceneve, a Bully Boy helyett „Silver Boynak” csúfolt Smith volt egyértelműen az esélytelenebb játékos, szinte minden szakértő van Gerwen sikerét várta. A holland remek játékkal jutott be a döntőbe, miután 6-0-ra lesöpörte a belga Dimitri van den Bergh-et.

Ennek ellenére borult a papírforma, így Smith lett a világbajnok. Smith, bár már sok éve a legjobbak között van, a legutóbbi időkig semmilyen nagy (major) tornát nem tudott nyerni, viszont szinte mindenhol volt már második. Mígnem néhány héttel ezelőtt megnyerte a Grand Slamet, és ezzel bejelentkezett a világbajnoki címért.

A döntő legnagyobb szenzációja egyértelműen az volt, hogy ugyanabban a legben mindkét játékosnak volt esélye a kilencnyilasra (a dartsban 501 pontot kell elérni egy játszmában - legben -, és ezt minimálisan kilenc nyílból lehet megtenni, tehát ez a tökéletes leg). Van Gerwen nyolc tökéletes nyíl után az utolsót elhibázta, de az utána következő Smith bedobta a kilencediket is az utolső dupla 12-es mezőbe, és ezzel elérte a tökéletes játékot.