Olaszországgal nem megy: magyar vereség Budapesten

Olaszországgal nem megy: magyar vereség Budapesten

Callum Styles (j) és az olasz kapus, Gianluigi Donnarumma a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2018 őszén indult az ötvenöt UEFA-tagország számára a Nemzetek Ligája, ahol a mi válogatottunk a harmadik, vagyis C divízióba került. Az átszervezésnek köszönhetően jutottunk fel a B osztályba, amit nagy meglepetésre meg is nyertünk a tavalyi szezonban, megelőzve Oroszország, Szerbia és Törökország válogatottjait. A csoportelsőség A-ligába való feljutást ért, ahol tényleg nagyágyúkkal sorsolták össze tavaly decemberben a mieinket: az aktuális Európa-bajnok Olaszországgal, az Eb-második angolokkal és a mindig bivalyerős németekkel. Halálcsoport, így nevezték a szakértők a mi négyesünket, és nem a magyar válogatott miatt – tőlünk már az is meglepetés lett volna, ha nem esünk ki. Ehhez képes az utolsó mérkőzés hétfő este a Puskás Arénában arról szólt: megőrizzük-e az első helyet (ehhez egy döntetlen is elég lett volna az olasz válogatottal), vagy „csak” másodikok leszünk, miközben az angolok már biztosan visszaesnek egy osztállyal alacsonyabbra. A hazaiak előtt álló feladat nem volt kicsi: négyszeres világbajnok ellen kell(ene) jó eredményt elérni.

A magyar válogatott az utolsó mérkőzéseken elért kiváló eredményei ellenére (oda-vissza vertük Angliát, és pénteken Németországot is legyőztük idegenben) eléggé kétarcú csapat: nincs egy éve, hogy Budapesten (is) kikaptunk Albániától. Az is aggodalomra adott okot, hogy az A csoportos meccseink közül egyedül Olaszország ellen szenvedtünk, különösen a cesenai mérkőzés első félidejében. Ráadásul Marco Rossi szövetségi kapitány sérülés miatt sem Lipcsében, sem most, Budapesten nem számolhatott Sallai Rolanddal és Nagy Zsolttal – a két sérült szerezte a Nemzetek Ligájában eddig elér nyolc gólunknak a felét! Az is igaz viszont, hogy a nálunk jobb csapatokkal jobban megy nekünk a játék, a (papíron) gyengébbek ellen szoktunk szenvedni.

A meccs előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség külön közleményben kérlelte a szurkolókat az ellenfél tiszteletére. Ezt írták: „a korábbi rendbontások és diszkriminatív viselkedés miatt az Eb-győztes elleni összecsapást is az UEFA felfüggesztett büntetésének terhe alatt játssza a válogatott. Gyűlöletnek és rasszizmusnak semmi helye a válogatott mérkőzésein! Ahhoz, hogy a nézők a jövőben is a helyszínen szurkolhassanak a csapatnak, önfegyelemre és az ellenfél tiszteletére is szükség van. Nem szabad okot szolgáltatni további szankciókhoz, különösen rasszista vagy kirekesztő megnyilvánulásokkal.”

A mérkőzés előtt külön köszönte Csányi Sándor MLSZ elnök a válogatottságtól visszavonuló csapatkapitányt, Szalai Ádámot, aki vastapsot kapott a közönségtől. Az olasz himnuszt végre nem kifütyülte, hanem végigtapsolta a magyar közönség, ezért talán nem jár büntetés az UEFA-tól.

Egy perc sem telt el, egy kezezés miatt szabadrúgáshoz jutottunk az olasz kaputól húsz méterre – Szoboszlai állt a labda mögé, sajnos a sorfalba rúgta. Álomszerű kezdés lett volna, ha betalál... Ráadásul az ötödik percben vagy hetvenezer emberben hűlt meg a vér, amikor Gulácsi kiejtett egy labdát, de szerencsére a gólvonalról sikerült tisztáznia Szalai Attilának. A tizennyolcadik percben Fiola sérült meg (összefutott Jorginhóval). Az már ekkor látszott, hogy az olaszoknál van többet a labda, de egy szép kontrából létszámfölénybe kerültünk, ám sajnos túlkombináltuk a tizenhatoson és nem jutottunk el a lövésig. A huszonhetedik percben a magyar védelem hozott össze egy gólt: Nagy Ádám röviden adott haza, Gulácsi ütközött az őt letámadó Gnontóval, a kipattanót Raspadori bevágta az üres kapuba, 0-1. Négy perc elteltével újabb nagy helyzet az olaszoknak, szerencsére Di Lorenzo mellé lőtt. Nem sokkal később éledezni kezdtek a magyar remények, többször is bejutottunk az olasz tizenhatosra, de nem sikerült gólra váltani a lehetőségeket. Illetve majdnem: a negyvenegyedik percben Szalai Attila három méterről rúghatott kapura, de kissé mögé jött a labda, így nem tudta bekotorni. A félidő előtt Szoboszlaiank is adódott egy lehetősége, de erőtlen lövését könnyen fogta Donnarumma, így félidőre maradt az olasz előny.

A második játékrészre már Styles jött ki a nagyot hibázó Nagy Ádám helyett, az olaszoknál Bastoni váltotta Acerbit. Az ötvenedik percben egy helyzeten belül háromszor is gólt szerezhettünk volna, de Donnarumma többször nagyot védett. A hatalmas kihagyott lehetőség azonnal megbosszulta magát, az olaszok könnyen játszották át a magyar védelmet, Dimarco büntetett, 0-2!

Visszajöhettünk volna a meccsbe, de megint kimaradt egy ordító magyar helyzet: Styles öt méterről fejelhetett, de a labda elakadt az olasz kapus lábában. Donnarumma nagy napot fogott ki mára: egy veszélyesen megpattanó lövést is védett a hatvanharmadik percben. Beszorítottuk az olaszokat, jobbnál jobb helyzetek jöttek sorba, de a labda egyszerűen nem akart bemenni az olasz kapuba.

A nyolcvanadik percben úgy tűnt, Ádám Martin két kézzel lökték el a tizenhatoson belül, de a VAR nem úgy látta, nem volt büntető. A vége már csak kínlódást hozott, gólt nem sikerült szerezni, miközben a másik mérkőzésen Anglia kétgólos hátrányból megfordította a meccset és úgy tűnt, nyer Németország ellen, ám végül 3–3 lett. Budapesten az utolsó előtti percben az olaszok előtt adódott lehetőség, de Gulácsi a helyén volt.

Az utolsó csoda elmaradt, Olaszország győzött Budapesten is és megnyerte a csoportot. (Utoljára 1996. június elsején kaptunk ki 2-0-ra Olaszország ellen egy barátságos mérkőzésen; akkor az olaszok két gólját Pierluigi Casiraghi rúgta...) Itálián kívül egyébként Horvátország és Hollandia már ott van a Nemzetek Ligája jövő nyári négyes döntőjében, az utolsó résztvevő személye pedig holnap dől el a Portugália–Spanyolország rangadón.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)
gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)
sárga lap: Szalai Á. (45.), illetve Acerbi (34.)
Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) - Szoboszlai (Kleinheisler, 85.), Nego (Bolla, 75.) - Szalai Á. (Ádám, 75.)
Olaszország: Donnarumma - Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói - Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco - Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)