Óriásit mentek a magyar kajakosok: Tótka aranyérmes, Csipes második

Óriásit mentek a magyar kajakosok: Tótka aranyérmes, Csipes második

Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen a 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest kajak-kenu pályán 2021. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét három döntőben is érdekeltek voltak magyar kajak-kenu egységek a tokiói olimpián. Végül két érem jött össze: Tótka Sándor 200 méteres kajaksprinten arany-, míg Csipes Tamara 500 méteren nyert ezüstérmet. Emellett három magyar negyedik hely is született.

Hatalmas döntővel indult a kajak-kenuk szakág döntőinek második napja: 200 méteres kajaksprinten Tótka Sándor nagyon jó rajttal, végig vezetve megnyerte a finálét, és lett aranyérmes. Tótka mindössze pár centivel, 35.035-ös idővel, 65 századmásodperccel megelőzve az olasz Manfredi Rizzát nyert. A harmadik a táv rutinos versenyzője, a brit Liam Heat lett. Utána a másik magyar induló, Csizmadia Kolos jött be a negyedik helyre.

– Nem hittem el. Annyi mindent tudnék mondani, de nem tudom felfogni mi történt – törtek ki az érzelmek Tótkából a verseny után. Az újdonsült olimpiai aranyérmes elmondása szerint jobban izgult, mint az előfutamban. – Rióban nagyon reménykedtünk egy bronzban, akkor negyedik lett, most pedig itt vagyok – mondta a gyomaendrődi kajakos, hozzátéve: Rio után leültek a feleségével, megbeszélték, mi kell ahhoz, hogy olimpiai bajnok lehessen, és ezt végül sikerült elérni.

A női kajak egyesek 500 méteres versenye nagy versenyt ígért, Kozák Danuta és Csipes Tamara mellett a szakág új-zélandi nagymenő, Lisa Carrington is ott volt a döntőben. Az első rajtnál ketten is, köztük Kozák is „kiugrott”. Másodikra aztán el tudott indulni a mezőny. Carrington jól kapta el a rajtot, és végig vezetve, 1 perc 51,216 másodpoerces időeredménnyel megnyerte a számot. Második helyre Csipes Tamara ért oda egy hatalmas hajrával, 1:51,855-del. A harmadik a dán Jörgensen lett, míg a szám címvédője, Kozák Danuta végül a negyedik helyre ért oda.

– Annyira boldog vagyok, annyira megkönnyebbültem. Nem hiszik el, ebben mennyi munkám van. Elképesztő nyomás volt, hogy 18 éves korom óta mindig Dana (Kozák Danuta) mögött értem célba. Már annak is örültem, ha harmadik, de ez... olyan tökéletes pályát mentem, hogy nem igaz. Nem mertem a táv közepén gyorsan menni, az volt előttem, nem érdekel, ki hol van, én be fogok érni egy tökéletes pályával – értékelt a futam után Csipes Tamara.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének a két nappal korábban aranyat nyert Kopasz Bálint Nádas Bencével lapátolt az éremért. A duó a táv elején a negyedik helyen haladtak, 250 méternél már feljöttek a harmadik helyre. Jól jöttek a magyarok, a féltávnál már a második helyen álltak, ám az utolsó 250-nél visszaestek a negyedik helyre. Kopaszék a dobogóért megpróbáltak még egy hajrát, ám végül ez nem jött össze, a negyedik helyen végeztek 3:16,535-es eredménnyel. Mindössze négy tizedmásodpercre volt a bronzérem. A finálét az ausztrálok nyerték, a németek jöttek fel a második helyre, míg a cseh egység futott be a Kopasz–Nádas kettős előtt.

A szám B döntőjében Béke Kornél és Varga Ádám hajója a negyedik helyen végzett, így ők összességében a 12. lettek a számban.

A nők olimpiákon bemutatkozó 200 méteres kenus számának B döntőjét, a távra „beugró” Balla Virág nyerte 45.560-os idővel, s így 9. helyen végzett ebben a számban a tokiói ötkarikás játékokon. A fináléban érdekelt másik magyar, Takács Kincső a hatodik lett 48.921-es időeredménnyel, ami 14. helyet jelent összetettben.

A kajakpályán csütörtökön megszerzett egy arany- és egy ezüstéremmel, valamit Rasovszky Kristóf második helyével a magyar olimpiai csapat feljött a 13. helyre az összesített éremtáblázaton. A magyar sportolók eddig öt arany-, hét ezüst-, valamint 3 bronzérmet szereztek a tokiói nyári játékokon.

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!