Közel a világjárvány vége a tekintélyes orvosi szaklap szerint

Közel a világjárvány vége a tekintélyes orvosi szaklap szerint

Omikron (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Covid–19 folytatódik, de a világjárvány vége közel – ezzel a címmel jelent meg a Lancet orvosi szaklap január 19-i számában egy szakirodalmi áttekintésen alapuló kommentár. A Coviddal kapcsolatos, talán legmértékadóbb tudományos információforrássá kinövő Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó Facebook-csoportban írtak a szaklapban megjelent állításokról.

Különösen érdekes az a megfigyelés, hogy míg a korábbi koronavírus-variánsok esetén a fertőzések 40 százaléka, addig az omikronnál a fertőzöttek akár 80-90 százaléka is tünetmentes lehet. Az Egyesült Államokban a koronavírus miatti kórházba kerültek aránya a diagnosztizált esetekhez viszonyítva az előző csúcsértékekhez képest 50 százalékkal csökkent.

De például Kanadában és Dél-Afrikában az intubációt igénylő, illetve elhunyt koronavírusos betegek aránya is 80-90 százalékkal csökkent.

Egyes országokban a masszív omikron hullám miatt a kórházba utalások száma az előző hullámokhoz képest akár a duplájára is nőhet – írják, majd hozzáteszik: jelentősen nő a nem Covid–19 miatt kórházba szállítottak körében diagnosztizált, tünetmentes pozitív esetek aránya.  

Az omikron miatt lehet, hogy át kell értékeli a maszkhordás hasznát: ez a variáns olyan gyorsan terjed, hogy az ellenintézkedések (maszk, oltási arány növelése) már csak korlátozott hatást gyakorolhatnak a járvány menetére. Egyes becslések szerint ha a lakosság 80 százaléka hordaná a maszkot a következő négy hónapban, ez is csak 10 százalékkal csökkentené az összesített fertőzésszámot.

Azt is megállapítják, hogy az omikron hullám hossza 3–5 hét, azt követően, hogy az esetszám exponenciális emelkedését jelentik.

A szakértők szerint az omikron elleni természetes immunitás és az emlékeztető oltások mellett márciusra hetekre, hónapokra lelassul a vírus terjedése. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még jöhet súlyosabb megbetegedést okozó variáns, ezzel nem fejeződik be a koronavírus-járvány, a téli hónapokban majd újra gyorsabban terjedhet, de nagy az esély, hogy a járvány már veszít romboló erejéből.