A hitelesség végnapjai

A hitelesség végnapjai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A viccet nyilván mindenki ismeri: honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik? Mozog a szája! A politika eszköztárának kibővülése és a technikai fejlődés révén a politikusok már akkor is képesek (egyre hihetőbben) hazudni, amikor nem is beszélnek.

Naiv rácsodálkozással olvastam néhány hete, hogy egy magyar férfi a hazai titkosszolgálatok megbízásából Olaszországban alakított menekülteket támogató civil szervezetet, majd – nem tudni, kinek a megbízásából – felvette vele a kapcsolatot két, izraeli magán szolgálatnál dolgozó ember, akik persze nem árulták el titkosszolgálati hátterüket. A provokatív megbeszélésekről hang- és videofelvételek készültek, amelyek alapján itthon a NER-médiában kikiáltották őt (a magyar titkosszolgát) mindenféle Soros-ügynöknek, migránssimogatónak, a haza ellenségének.

A recept jól felismerhető az Ibiza-botrányként elhíresült esetben is: provokátorok, titkos tárgyalások, rejtett kamerás felvételek, médianyilvánosság, országos botrány. Azóta Sebastian Kurz is megbukott, és úgy néz ki, hogy többszöri próbálkozása ellenére végleg el kell hagynia a politikai színpadot.

A budapesti városháza ügye is hasonló mintát követ, csak a kivitelezés mérhetetlenül amatőr. Először is: a célba vett Karácsony Gergely helyett csak a fővárosi vagyonkezelés vezetőjét sikerült provokálni. Másodszor: az egész projekt okafogyottá vált, amikor nem Karácsony nyerte az előválasztást. Harmadszor: a selejtes terméket így is megpróbálták hasznosítani, hátha a médiatúlsúllyal sikerül elfedni a hibákat.

Ezen még csak mosolyoghatunk, de a jövő e tekintetben (is?) rémisztőnek tűnik: évek óta rendelkezésre állnak már azok az eszközök, amelyekkel tökéletesen élethű animációk készülhetnek. (A számítógépek által generált képek technikáját – Brandon Lee forgatás alatt bekövetkezett halála miatt – már 1993-ban alkalmazták a Holló című film befejezésére. Akkoriban nyilatkozta valaki, hogy technikailag nem lenne akadálya mondjuk Humphrey Bogart szereplésével teljesen új filmet forgatni, mivel a régiekből minden mozgás, mozdulat, gesztus, mimika digitalizálható és megfelelő szoftverrel „újrahasznosítható”.)

Ma már ott tartunk, hogy házi használatra is kaphatók ilyen programok, amelyek segítségével vicces mondatok adhatók a családtagok, szomszédok, munkatársak szájába. A profi termékek viszont a titkosszolgálatok vagy politikusok kezében (karakter)gyilkos eszközzé válhatnak.