Az ártatlanság tükre

Az ártatlanság tükre

Betlehemi jászol a Parlament előtt, a Kossuth téren 2018. december 2-án, advent első vasárnapján (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többször hallottam már így, karácsony táján paptól, lelkésztől, egyházi vezetőtől, hogy mennyire helytelenítik, amikor az ajándékot hozó Jézuskáról hallanak gügyögve beszélni. Hiszen Krisztus urunk ugyan magatehetetlen újszülöttként érkezett erre a világra, isteni lényét alacsonyítja le ez a fajta beszédmód. Ha valaki számára a karácsony nélkülözi a transzcendens távlatot, annak ez az ünnep nem a Megváltó születéséről, hanem egy kedves történetről szól, amely valamiért jó alkalom az együttlétre, egymás megajándékozására. Mások minden bizonnyal értik, ha nem is fogalmazzák meg újra és újra, hogy a kis Jézus a jászolban a tökéletes ártatlanság szimbóluma; innen indult az emberekért hozott tökéletes áldozattal végződött földi útjára. Egy kicsit minden, a gondoskodásunkra szoruló újszülöttben őt látjuk, amikor megkezdi életét e bűnnel terhes világban. Azt hiszem, a keresztény ember karácsonykor egy pillanatra az ártatlanság tükrében szemléli önmagát, a tökéleteshez méri a maga gyarló életét. És örvend, hogy hite szerint van megoldás, van kiút a legreménytelenebbnek látszó helyzetből is.

Nem kell magyarázni, miért, idén kiváltképp nagy szükségünk lesz az örömhír nyújtotta megnyugvásra, hitünk megerősítésére. A megpróbáltatás, a tragikus veszteségek, sokak számára az idő előtt elvesztett emberéletek miatti gyász időszaka ez. Az elmélyülés színtere csakis a család, a szűkebb környezet lehet, viharos közéletünk alig nyújt kapaszkodót dúlt hitű honfitársaink számára. Még akkor sem, vagy éppen azért nem, mert sokan már-már magukat valamifajta modern keresztes lovagnak lefestve nyargalásznak a politikai küzdelmek csatamezején, nagyon is földhözragadt célokért fegyvert ragadva. A kétely legcsekélyebb jelét sem mutatva ítélnek meg élőket és holtakat, olykor a római pápánál is jobban tudva, mire tanított a Megváltó. Az sem inti őket alázatra, szerénységre, amikor egy-egy botrány csúfondárosan leleplezi le szemforgató álszentségüket.

Krisztus a hit megvallására szólítja követőit – lásd: „Nem rejtethetik el a hegyen épített város” –, azzal nincs semmi baj, ha akár egy politikai erő rá hivatkozva hirdeti az értékeit. Nagy felelősséget vesz magára azonban, aki a politikai kereszténység útjára lép: gyarlóságai, bűnei Krisztus minden követőjére visszahullhatnak, megszégyenítve őket a világ szemében. Az pedig az egyházak vétke, ha a hatalom által bőkezűen szórt világi javakért cserébe elfordítják a tekintetüket a bűnös cselekedetektől, hallgatnak, amikor a politikai érdek átírná a krisztusi tanítást is. Utóbbi kétezer éves jelenség: a keresztény tanítás az isteni igazságot tükrözi, amely e világban nem mindig örvend népszerűségnek. A leghitelesebb, magát kereszténynek valló, de a közhangulat változékonyságának kitett politikus is tekintetbe veszi ezt, amikor döntéseket hoz.

A kis Jézus és Szűz Mária kiszolgáltatott helyzetében a jóakaratú emberek istápolására szorul, a felnőtt Krisztus egyértelmű, kemény szavakkal tanít. „Nem ismerlek titeket, hogy honnan valók vagytok! Távozzatok tőlem mindnyájan, ti, gonosztevők!” Lukács evangélista szerint ezekkel a szavakkal üzent azoknak, akik a rá való hamis hivatkozással zörgetnek majd az üdvösség kapuján. A megszületett Jézus ártatlansága alázatra és önvizsgálatra kellene, hogy késztessen hatalmast és nyomorultat, gazdagot és szegényt, melldöngető és a maga módján, csendesen keresztényt. Hiszen ugyanitt az is írva van: „Mert íme, vannak utolsók, akikből elsők lesznek, és vannak elsők, akikből utolsók lesznek.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang karácsonyi dupla számában jelent meg december 18-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/51. számban? Itt megnézheti!