Orbán tehertétellé vált Brüsszelben

Orbán tehertétellé vált Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén az EP épületében, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. Mellette Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője (j) (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Így magunk között szólva szögezzük le, megérik a pénzüket a brüsszeli néppárti honatyák és honanyák is. Amíg Orbánék – a néha tényleg furcsán viselkedő – Jean-Claude Juncker fotóját nem biggyesztették oda a legújabb óriásplakátjukra, eltűrték, hogy másokat hasonló módon járatnak le, hogy fékek és ellensúlyok nélkül kormányoznak, hogy korrupciós milliárdokból gazdagodnak oligarchává a holdudvariak, hogy egyetemet üldöznek el az országból, és még sorolhatnám… A biztosítékot mégis Juncker plakátra kerülése verte ki, a korábbi, Soros-féle plakátkampány ellen mintha nem is lett volna kifogásuk.

Orbán Viktor, úgy tűnik, élvezi, hogy most aztán tényleg sikerült beküzdenie magát az uniós közbeszédbe. Mintha mindegy lenne számára, mit tartanak felőle, csak beszéljenek róla. Nevezték már diktátornak, sötét hercegnek és még ki tudja, mi mindennek. Míg – azonnal Németországba repülve – Gulyás kancellár Balog volt miniszterrel igyekszik oltani a tüzet, addig Orbán miniszterelnök olajat önt a lángokra.

Szerda délutánig 13 párt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). A Fidesz finn, svéd, portugál, holland, görög, bolgár, litván, ír testvérpártjai elégelték meg azt, amit Orbán művel. Az uniós pártszövetségnek március 20-án el kell indítania az eljárást a Fidesz ellen. Olyanokat mondogatnak vezető néppárti politikusok, hogy Orbán átlépte a piros vonalat, és hogy bocsánatot kell kérnie. Mintha nem tudnák, hogy ezzel is csak a lovat adják alá.

„Boldogok lennénk, ha miattunk zárnák ki a Néppártból a Fideszt" | Magyar Hang

Pártunknak semmi köze ahhoz a politikához, amelyet a magyar kormány művel, az élen Orbánnal – mondta a Magyar Hangnak a Horvát Parasztpárt elnöke. Interjú!

És ahogy várható volt, Orbán nem húzta be fülét-farkát, hanem bejelentette: a plakátról Junckert nyugdíjazza, „a helyére pedig Timmermans úr kerül”. Mert szerinte Soros György szerepe az európai politika alakításában nem hagyható figyelmen kívül, és mert mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans Soros szövetségese. Timmermans az európai szocialisták EB-elnök-jelöltje. Tízmilliárdokért oktathatja a kormány által finanszírozott óriásplakátok tízezreivel a népet Orbán. Elvonva az adófizetők pénzét – például a betegellátásból. Milliárdokért tudhatjuk meg, hogy „jogunk van tudni, mit akar Brüsszel”.

A Junckert – háta mögött Sorossal – ábrázoló plakát az unió migrációs politikáját próbálta meg lejáratni. A kormány szándéka, hogy ismét a kampány középpontjába állítja azt a propagandát, amely kétharmados győzelmet hozott a kormánypártoknak. Csakhogy még nincs kampány, nem a kormány indul az EP-választáson, hanem a Fidesz, amely a választási esélyét növeli a kormányzati plakátkampány, vagyis ezzel az üggyel kapcsolatban lenne mit vizsgálnia az Állami Számvevőszéknek, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak, de még az ügyészségnek is.

A plakátkampányt éles hangon bíráló néppárti politikusokat azzal rázta le Orbán, hogy ezek a kritikusok csak hasznos idióták, akik valójában baloldali érdekeket szolgálnak, hiszen gyengítik az EPP-t.

Orbán Viktor hasznos idiótáknak nevezte Néppárton belüli kritikusait | Magyar Hang

A miniszterelnök német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Juncker helyett Timmermans kerül majd Soros mellé a plakátokra.

A kormányfő most a Fidesz néppárti tagságát veszélyeztető pávatáncot jár; a Fidesz a pártszövetségben akar maradni, miközben Orbán elég sokat tett már azért, hogy kizárják őket. A Fidesz 12–14 mandátuma döntő lehet, hogy az Európai Néppárt vezető erő maradhasson az unióban. (A 750 fős Európai Parlamentben most 217 törvényhozó tartozik az Európai EPP soraiba, közöttük 12-en fideszesek.) Bármennyire is pökhendi stílusban reagált a pártja kizárásának lehetőségére a magyar miniszterelnök, tudnia kell, mennyit veszít, ha mégis megtörténik a skandalum. Ha a megerősödni látszó szélsőséges politikai erők mégsem kapnak akkora támogatottságot az uniós választáson, mint amekkorát a Fidesz remél, akkor nem lesz szüksége az Európai Néppártnak a magyar kormánypárt szavazataira, és előbb-utóbb itthon is nyilvánvalóvá válik, hogy a király meztelen.

Kedden a Fidesz ultimátumot kapott. Három feltételt kell teljesítenie, hogy a néppártban maradhasson: le kell állítani a Brüsszel elleni kampányt, bocsánatot kell kérni az EPP tagpártjaitól, biztosítani kell a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. Tényleg jó lenne tudni, mit akar Brüsszel. A Soros György által alapított kiváló egyetemet valóban helyes megvédeni, akár egy ultimátummal is, de azért az elmúlt években ennél sokkal súlyosabb jogfosztások is történtek Magyarországon.

Csütörtökön aztán felgyorsultak itthon az események. A G-nap évfordulójának „tiszteletére” a Magyar Nemzet nevet felvevő Magyar Idők mintha kiadta volna az ukázt Orbánnak: „Elérkezett az idő egy új szövetség megkötésére. Új szövetséget pedig csak úgy lehet kötni, ha a régit felbontjuk. Elérkezett az idő, hogy a Fidesz befejezze a megalázó egyezkedést az Európai Néppárttal”.

A kormánylapban adták ki a jelszót: ki kell lépni a Fidesznek a Néppártból | Magyar Hang

Helyette kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal – írják.

A lap szerkesztőségének természetesen semmilyen befolyása sincs Orbán döntéshozatalára. Inkább arról lehet szó, hogy értesültek a szélsőjobboldali francia, olasz, lengyel pártokkal történő, háttérben zajló egyeztetésekről, és erre próbáltak reagálni. De az is lehet, hogy a kormányzati kommunikációt irányítók így akarták tesztelni a reakciókat a Fidesz várható, az Európai Néppártból való önkéntes kilépéséről, amellyel Orbánék meg akarják előzni a skandalumot, ami azután vár rájuk, hogy megszégyenítő módon kipenderítik őket az EP-választási kampány nyitánya idején. Talán még bíznak a németekben, hogy szavazatukkal benn tartják őket, ezért szerdán a Nemzet presztízsét meglehetősen romboló módon, Gulyás kancellár és egy „csigavérrel” Orbán is akként nyilatkozott, hogy a Fidesz a Néppárt tagja akar maradni.

A Brüsszelt támadó plakátkampányt befejezik, és talán bocsánatkérés is lesz, ha nem is nagy nyilvánosság előtt, és az sem kizárt, hogy CEU ügyét is rendezik. De az is lehet, hogy tényleg önként kilépnek a Néppártból. Ökölbe szorított kézzel jól megtámasztják majd az állukat, hogy úgy tűnjön, mint ha emelt fővel távoznának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/10. számában jelent meg, 2019. március 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!