Papíron jogállam

Papíron jogállam

Orbán Viktor kisfia társaságában adja le voksát 1998. május 10-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország alaptörvénye deklarálja a hatalmi ágak különválasztását, és alkotmányos tilalommal sújtja a kizárólagos hatalomra való törekvést. A normaszöveget tekintve semmilyen kifogás nem érheti a magyar demokráciát és jogállamiságot. Óvatosan hát az alaptörvény ellenzéki támadásával vagy kormányzati revíziójával! Ám minden jogi garancia annyit ér, amennyi a gyakorlatban érvényesül belőle.

E rövid elméleti felvezetés után jöjjön az írásra késztető aktuális hír: Orbán Viktor miniszterelnök Polt Péter legfőbb ügyész feleségét, Polt-Palásthy Mariannát nevezte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesének. Jogszabályba – gondolom – nem ütközik a kinevezés, de a személytől és az ő alkalmasságától/alkalmatlanságától elvonatkoztatva jól illusztrálja, hogy a mai rendszer vezérelvét jelentő gátlástalan hatalomtechnika, politikai cinizmus hogyan tudja légiesíteni a hatalmi ágakat egymástól elválasztó határokat.

Az előző években többször láthattunk felvételeket a Videoton vagy a Felcsút díszpáholyáról, ahol együtt nézett futballmeccset miniszterelnök, miniszter, alkotmánybíró, főügyész, bankelnök, stratégiai jelentőségű cég vezetője, állami megrendelésekből vagyonosodó vállalkozó. Jogszabály ezt sem tiltja, mindenki azzal tölti a szabad idejét, amivel akarja, s amit megengedhet magának. És ne legyünk álszentek: ha valaki a személyes kapcsolatokat, informális függelmi viszonyokat kihasználva át akar nyúlni az alkotmányos korlátokon, könnyen találhat kevésbé feltűnő alkalmat is. Az ilyen csoportos együttléteknek mégis mintha lenne valamilyen hivalkodó üzenetük: lássa világosan az ország, ki a főnök, ki osztja a lapokat, hogyan rendeződnek el nagy ügyek. Persze ha valaki berzenkedik, szóvá teszi ezt, kész a válasz: rossz, aki rosszra gondol. És különben is, ott az alaptörvény, amely alapján mindenki független mindenkitől, ami pedig a vezetőket illeti, az ő esetükben kívül a törvény az úr, belül a lelkiismeret.

Főhős | Magyar Hang

Nyilván mi voltunk rosszak akkor is, amikor három éve „előre egyeztetett munkaebéden” kapták a legfőbb ügyészt Matolcsy György jegybankelnökkel. Ekkor veszítette el majdnem közpénz jellegét a jegybanki alapítványok 200 milliárdos vagyona, és minő véletlen: Polt Péter felesége és lánya is az intézménynél dolgozott. Kész szerencse, hogy az ügyészségnek semmi oka a Magyar Nemzeti Bank körül vizsgálódni…

A Fidesz úgy kerüli meg a hatalma kiterjesztésének útjában álló alkotmányos korlátokat, hogy a papíron független intézmények élére, vezető testületeibe kétharmados parlamenti többségével (vissza)élve ülteti be az embereit. Megint csak ne legyünk álszentek: ilyesmire is van példa a nyugati demokráciák világában, s a formális felhatalmazás is megvan hozzá. Nem az előélete, hanem a tevékenysége, a jelleme tesz valakit pártkatonává valamely alkotmányos intézmény élén. Ismerünk például olyan volt, nagyon is „fideszes múltú” alkotmánybírót, aki rendre szembement a kormány jogállamiságot lebontó törekvéseivel. De mintha több lenne az ellenpélda.

Fordítva a kiselefánton - Avagy kecskére káposztát, Polt Péterre ügyészséget... | Magyar Hang

Olyannyira, hogy lassan feltehető a kérdés: nem alkotmányos fikció, látszat csupán, hogy Magyarország jogállam, ahol nem a nyers politikai akarat a törvény?

Válasz helyett vissza Polt-Palásthy Mariannához! A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amelynek mostantól elnökhelyettese, papíron nagyon fontos szervezet. Többek között a kormányzati döntések végrehajtásának ellenőrzése, illetve az uniós forrásokból biztosított támogatások, közalapítványoknak, egyesületeknek nyújtott költségvetési pénzek felhasználásának vizsgálata a feladata. Ha alkalmas a feladatára, hamarosan bőven lesz tennivalója a férje által irányított ügyészségnek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!