70 millióan már szavaztak, Joe Biden vezet a mérésekben

70 millióan már szavaztak, Joe Biden vezet a mérésekben

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Warm Springsben 2020. október 27-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/The Atlanta Journal-Constitution/Alyssa Pointer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghaladta a 70 milliót az előre leadott szavazatok száma helyi idő szerint kedden este az amerikai választásokon. A legtöbben Texasban, Kaliforniában és Floridában szavaztak eddig. Ha trend tovább folytatódik történelmi mértékű részvétel lehet az idei választásokon. Tudósítónk, Gurzó Ákos jelenti Miamiból.

A kedd esti összesített adatok szerint 70 032 485 amerikai adta le eddig szavazatát a 2020-as választásokon – derül ki a The United States Elections Project (USEP) jelentéséből. A tagállamok hivatalos adatait összefoglaló riport szerint 46,87 millió választó levélben, 23,1 millió szavazó pedig személyesen adta le a voksát. Ez több mint a felét jelenti a 2016-ban összesen leadott szavazatoknak. A legtöbben Texasban, Kaliforniában és Floridában szavaztak eddig. Ebből a három tagállamból érkezett a szavazatok harmada. A kedd esti adatok szerint összesen több mint 90 millióan kérték, hogy levélben szavazhassanak.

Michael McDonald, a Floridai Egyetem professzora és a USEP vezetője szerint az előzetesen leadott szavazatok magas aránya azt mutatja, hogy 150 millió lehet majd a voksok száma összesen. Ez a szavazásra jogosultak 65 százalékát jelenti majd és megdöntheti az 1908-as történelmi rekordot.

Az előzetesen voksolók közül szinte kétszer annyi a regisztrált demokrata párti szavazó, mint a republikánus. Ez az adat azonban nem azt mutatja, hogy ki melyik párt jelöltjeire adta le a voksát, mindössze az derül ki belőle, hogy a szavazók előzetesen melyik párt támogatóiként regisztrálták magukat – mutat rá a szervezet jelentése

A szabályok szerint az összes amerikai tagállamban lehetőség van arra, hogy 2020. november 3-a előtt leadják szavazataikat a választópolgárok, a különböző államokban azonban más-más rendszerben tehetik ezt meg.

A mérések szerint egy héttel a választások előtt több mint hét százalékpontos az előnye Joe Bidennek. A demokrata párti elnökjelölt nemcsak nemzeti szinten, hanem az úgynevezett csatatér államokban is vezet a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trumppal szemben. A demokrata párti jelölt az úgynevezett csatatér államokban is vezet, igaz átlagosan csak 3,5 százalékponttal a republikánus elnökkel szemben – derül ki a Real Clear Politics jelentéséből, amelyben 276 felmérés adatait összesítették.

A választások szempontjából kétesélyes államok közül Michiganben a legnagyobb a különbség a két jelölt között: itt 9 százalékponttal vezet Biden. Floridában és Észak-Karolinában a legszorosabb a verseny a felmérések szerint. A vizsgált 276 felmérés közül mindössze 6 olyan van, amelyben a jelenlegi elnök vezet. A legnagyobb, 4 százalékpontos Trump-előnyt az Emerson Egyetem és a Rasmussen Reports mérte.

Négy éve, 2016-ban Hillary Clinton nemzeti szinten 2,2 százalékponttal vezetett Donald Trumppal szemben egy héttel a választások előtt. A csatatér államokban 2,8 százalékpont volt az előnye a Real Clear Politics adatai szerint.