A republikánusok 53 százaléka szerint Trump az igazi elnök

A republikánusok 53 százaléka szerint Trump az igazi elnök

Donald Trump leköszönõ amerikai elnök beszáll az elnöki helikopterbe, amint távozik a washingtoni Fehér Házból 2021. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy újonnan készült Reuters-Ipsos felmérést ismertet a The Hill capitoliumi ügyekre szakosodott internetes híroldal. E felmérés szerint a 2020-as amerikai elnökválasztást a válaszadó republikánusok közel kétharmada szerint a demokraták elcsalták, annak ellenére, hogy a valóságban Joe Biden közel 7 millióval több szavazatot kapott, és Trump jogi csapata gyakorlatilag semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni az állítólagos csalássorozatra. Mégis 56 százalékuk szerint volt csalás vagy illegális szavazatok leadása, vagyis valamilyen módon belenyúltak a demokraták az eredményekbe. A volt elnök több mint fél éve ezeket a valóságalapot nélkülöző állításokat rendszeresen hangoztatja.

A felmérés szerint a republikánus szavazók 53 százaléka mai napig Donald Trumpot tartja az igazi elnöknek, és nem fogadják el Joe Bident az Egyesült Államok megválasztott vezetőjének.

A közvéleménykutatást 2007 fő megkérdezésével végezték el, ebből 754 fő vallotta magát republikánusnak, 909 demokratának, 196 függetlennek. A hibahatár 3,7 százalék a demokraták esetében, ennél nagyobb, 4,1 százalék a republikánusok esetében, míg a válaszadó függetlenek számából fakadóan náluk a legnagyobb, 8 százalékos.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy bár Arizonában kétszer is megszámolták a szavazatokat, mielőtt azokat az állam kormányzója hitelesítette volna, az állam 3,9 milliós lakosságú megyéje, Maricopa felbérelte a Cyber Ninjas (Kibernindzsák) nevű floridai kiberbiztonsági céget egy második újraszámolásra. A cég az összeesküvés-elméletek alapján feltételezett szabálytalanságokat kutatta: UV-fényű lámpával bambuszra utaló jeleket kerestek a mintegy 2,1 milliónyi szavazólapon, ugyanis az egyik összeesküvés-elmélet szerint a demokraták Dél-Koreából származó szavazólapokat csempésztek be a valódi szavazólapok közé. (Bambusz egyébként nő Arizona területén is, így önmagában ennek a jelenléte sem jelentene semmit.)

A Washington Post helyszínről jelentő tudósítója szerint a számlálók gyanúsnak minősítették azokat a szavazólapokat is, amelyeket személyesen adtak ugyan le, de be voltak hajtva. Az érv az volt, hogy csak a postán feladott szavazólapokat volt szükséges összehajtani, hogy beférjenek a borítékba, feltételezve, hogy a voksukat személyesen leadók egyáltalán nem hajtották meg a papírt, mielőtt azt az urnába dobják.

Miután a megyei törvényhozás átadta a cégnek a szavazógépeket is, hogy azokat kiberbiztonsági okokból is ellenőrizzék, Katie Hobbs, az állam felelős államtitkára – a Nemzetbiztonsági Hivatallal való levélváltás után – értesítette a szavazógépeket átadó megye vezetőit, hogy ezeket a gépeket a jövőben nem használhatják, hiszen nem lehet biztosan tudni, hogy a cég nem nyúlt-e bele azok rendszerébe.

A Cyber Ninjas cég vezetője egyébként nyíltan Trump-párti, és meg van győződve arról, hogy csalás történt, így nem egyértelmű, hogy, amennyiben az állam felelős vezetői ténylegesen ki akarták volna deríteni, történt-e bármilyen csalás, akkor miért nem egy pártszimpátia nélküli céget béreltek erre fel, főleg, hogy magának a cégnek nincs semmilyen korábbi referenciája választások hitelesítését illetően. A cég jelentése egyelőre még nem jött ki, ami részben amiatt is van, mert az újraszámlálásra kibérelt sportcsarnokot május 17. és 20. között már korábban kibérelték helyi, ballagó középiskolások, így május 24-ig az újraszámlálást félbe kellett szakítani.

Többek szerint az elsősorban Trump egykori elnöktől, másodsorban az ő köréből származó, választási csalást felvető összeesküvés-elméletek vezettek az év eleji zavargásokhoz is, amikor tüntetők egy csoportja megrohamozta az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot.