Amerikai külügy a Magyar Hangnak: készek vagyunk együttműködni Magyarországgal, de az aggályokat is szóba hozzuk

Amerikai külügy a Magyar Hangnak: készek vagyunk együttműködni Magyarországgal, de az aggályokat is szóba hozzuk

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével egyeztettek a V4-ek külügyi vezetői (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sikeresen fogjuk tudni fejleszteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszert. Az Egyesült Államok külpolitikai radarján ott van Közép-Európa - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Brüsszelben, az Egyesült Államok és a V4-es országok első találkozója utáni nyilatkozatában. A Biden-kormányzat is kész az együttműködésre, de a párbeszédnek része lesz a demokratikus intézményrendszerrel és az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos aggályok is – közölte az amerikai külügyminisztérium a találkozó előtt a Magyar Hang kérdésére.

– Az elkövetkezendő időszakban a kölcsönös tiszteletre alapítva sikeresen fogjuk tudni fejleszteni Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerét. A mi részünkről a szándék az egyértelmű. A tény, hogy az Egyesült Államok kezdeményezett egy találkozót a visegrádi csoporttal azt mutatja, hogy Közép-Európa ott tud lenni az amerikai külpolitika radarképernyőjén és ez egy jó hír számunkra – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget az amerikaiak adják. 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

– Hazánk továbbra is készen áll a nemzetközi szervezetekben való együttműködésre az Egyesült Államokkal, így például a terrorizmus elleni fórumokon. Nagyon jól alakul a közös munka az üldözött vallási közösségek támogatása ügyében, valamint összeköti a két államot az Izrael melletti kiállás kapcsolatos politika is – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A NATO külügyminiszteri találkozójának margóján megtartott USA-V4-es megbeszélésen a külügyminiszter tájékoztatása szerint szerepelt a nyugat-balkáni integráció és a Három Tenger elnevezésű közép-európai együttműködési rendszer is.

A találkozó előtt a Magyar Hang kereste az amerikai külügyminisztériumot. – Az Egyesült Államok kész az együttműködésre Magyarországgal számos közös érdek mentén, így a biztonság, a bűnüldözés, a gazdaság és az energetika területén. A magyar tisztségviselőkkel folytatott párbeszédben azonban felvetjük majd a demokratikus intézményrendszerrel, az emberi jogokkal és Magyaroszág nemzetközi kötelezettségeivel kapcsolatos aggályainkat is – írták.

Kettesben még nem volt találkozó

A keddi USA-V4 megbeszélés volt az első nyilvános alkalom, amikor Antony Blinken amerikai, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszélt egymással. A Biden-kormány két hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta ugyanis Washington nem hívta fel Budapestet az elérhető nyilvános infromációk szerint. A lengyel külügyminiszterrel és a cseh miniszterelnökkel azonban már tárgyalt kettesben az amerikai diplomácia vezetője. Szlovákia telefonhívás helyett kitiltási botrányt kapott a Biden-kormánytól.

A Magyar Hang kérdésére, hogy mikor várható kétoldalú egyeztetés Magyarország és az Egyesült Államok között, az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy ezzel kapcsolatban nincs olyan információjuk, amelyet nyilvánosságra hoznának jelenleg.

Amerika már februárban megadta az alaphangot

A Biden-kormányzat már múlt hónapban nyilvánossá tette, hogyan képzeli el az együttműködést a visegrádi országokkal. A csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából küldött gratuláló levélben az amerikai külügyminisztérium azt írta, hogy a demokratikus intézményrendszer, a jogállamiság és a független média megerősítésében működnének egyebek mellett együtt a V4-nel.

– Az Egyesült Államok kész folytatni a párbeszédet a Visegrádi Csoporttal az olyan közös kihívásokról, mint a globális járvány leküzdése, a kiber- és energiabiztonság, a klímaváltozás elleni harc, a dezinformáció elleni küzdelem; valamint a demokratikus intézményrendszer megerősítése, a jogállamiság és a független média – hangsúlyozza a közlemény.

Tudják, hol van Magyarország

A Biden-kormányzat szinte minden vezető szintjén találni magyar származásúakat vagy magyarországi személyes tapasztalattal rendelkezőket. Az elnök maga is járt hazánkban korábban. Szenátorként aktívan végigkísérte a rendszerváltást és támogatta az ország transzatlanti integrációját. Külügyminisztere, Antony Blinken magyar származású, csakúgy, mint az Obama-kormány alatt ezt tisztséget betöltő John Kerry, aki most klímavédelmi különmegbízottként dolgozik a kabinetben. De más szinteken is találni magyar szálat: Anne Neuberger a kiberbiztonságért és az új technológiákért felelős helyettes tanácsadó lesz a nemzetbiztonsági tanácsban, amely testület külpolitikai kérdésekben is kulcsszerepet játszik az elnöknek adott tanácsadásban.