Beleőszült Trump abba, hogy Biden nagyot nyert

Beleőszült Trump abba, hogy Biden nagyot nyert

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rossz napjai vannak Donald Trump amerikai elnöknek, aki megőszült az elmúlt napokban: korábban mindig sárga hajjal állt kamerák elé, de pénteken a Fehér Házban tartott tájékoztatón hófehér haja volt.

Kampánycsapata elveszítette a jogi csatát is Michiganben és Pennsylvaniában, és visszavonták a keresetet Arizonában is. Ugyan még folyik a szavazatok újraszámolása Georgiában, de az eredmények alapján – matematikai modelleket lefuttatva – eredményt hirdettek a televíziók és hírügynökségek az utolsó két államban is. Georgiát viszi a szavazatokban is vezető demokrata jelölt, Joe Biden, míg Észak-Karolina Trumpé lett, így az elektorok állása is módosult, 306:232 arányban. Mivel 270 elektorra van szükség december 14-én arra, hogy valakit elnökké válasszanak, kimondható: Joe Biden simán megnyerte az amerikai elnökválasztást. A demokraták öt államot tudtak megfordítani a négy évvel ezelőtti választáshoz képest: Arizonát, Georgiát, Michigant, Pennsylvaniát és Wisconsint.

Biden simán nyert a voksok számában is: 78 millió amerikai szavazott rá, 5.3 millióan többen, mint ellenfelére, Donald Trumpra.

Miután megszámlálták a szavazatokat, az is kiderült, hogy nem buktak meg a közvéleménykutatók sem: a választások előtt hat százalékos előnyt mértek Bidennek, és végül 6.7 százalékkal nyert a demokrata jelölt.