Egymás után vesztik el munkájukat a Capitolium ellen támadók

Egymás után vesztik el munkájukat a Capitolium ellen támadók

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai törvényhozás épülete elleni támadást követően egyre több felvétel kerül nyilvánosságra. Mivel maguk az ostromlók jórészt maszk nélkül mászkáltak, sőt, saját közösségi felületükre posztoltak fényképeket, videókat, viszonylag könnyű őket azonosítani. Az FBI külön oldalt állított fel arra a célra, hogy megtalálják a résztvevőket.

A CNN most arról ír, hogy a videók és fényképek alapján azonosított támadók sorra veszítik el munkájukat. Az amerikai hírcsatorna azt a marylandi Navistar-alkalmazottat hozza fel első példaként, akit a rombolás során a cég azonosítójával a nyakában fotóztak le. Munkáltatója már be is jelentette, hogy megszüntette az illető munkaviszonyát. 

https://www.facebook.com/navistardm/posts/3596465917096340

De ugyanerre a sorsra jutott Paul Davis texasi ügyvéd is, aki egy videófelvételen arról beszélt, hogy megpróbál bejutni a törvényhozás épületébe. Egy későbbi Facebook-bejegyzésében már magyarázkodni kezdett, hogy békésen demonstrált egész idő alatt, illetve hogy „azt mondtam, megpróbálok bejutni a Capitoliumba, de békés úton.” Mindez már nem segített, az őt alkalmazó Goosehead Insurance biztosítótársaság felmondta munkaviszonyát.

Egy korábbi pennsylvaniai képviselő, Rick Saccone a Facebook-oldalán tette közzé, ahogy a Capitolium előtt demonstrál. A Saint Vincent egyetem, ahol Saccone tanárként dolgozott, azonnal vizsgálatot indított. Saccone végül azonnali hatállyal maga mondott fel. Hozzá kell tenni, a volt politikus előtte egy olyan bejegyzést törölt a Facebook-oldaláról, amely már nem mutatott olyan békés szándékot. Ebben így fogalmazott: „Betörték a kapukat. Szeretnénk minden gonosz embert kiüldözni az épületből, akik elárulták az elnökünket.”