Elkezdődött: Amerika választ!

Elkezdődött: Amerika választ!

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lukács Csaba jelenti Washingtonból!

Magyar idő szerint délután egy órakor nyitottak a legtöbb helyen a szavazóhelyiségek az Egyesült Államok keleti partján, és elkezdődött a voksolás, ahol többek között eldől az is, ki lesz az ország következő, a sorban a 46. elnöke. Hétfőn Washingtonban a Fehér Házat erős mobilkerítés és torlaszok mögé rejtették, és zavargásokra számítva itt és több nagyvárosban is bedeszkázták a belvárosi üzletek és éttermek ablakait.

Az elnökválasztáson két korosodó ember között választhatnak az amerikaiak: a hivatalban lévő Donald Trump 74, demokrata kihívója 77 éves. Joe Bidennek nem ismeretlen a Fehér Ház, hiszen nem is olyan rég még az ország alelnöke volt Barack Obama alatt. 

Minden elemző azt mondja, történelmi választás lesz a mai, és valóban sorra dőlnek a rekordok. Soha ennyien nem éltek az előválasztás lehetőségével: hétfő estig 98,7 millióan küldték el levélben a szavazatukat vagy állták ki a hosszú sort a korai szavazásra megnyitott helyiségekben. Könnyen megeshet, hogy ma estére rekord részvételt regisztrálnak: 2016-ban nagyjából 139 millióan járultak az urnákhoz (54,5 százalékos volt az országos részvétel), de idén már a rendes szavazás megkezdése előtt elérték a fenti érték 71 százalékát. A választásokat beárnyékolja – mint mindent 2020-ban – a koronavírus-járvány, amely a világátlagnál jobban sújtotta az országot. Eddig több mint 9,5 millió amerikai fertőződött meg és a halálos áldozatok száma meghaladta a 237 ezret.

A két jelölt az utolsó pillanatig, még hétfő este is kampányolt, és Amerikában szokatlan módon a kampány finisébe demokrata oldalon személyesen is beszállt a ma is népszerű korábbi elnök, Obama. Őt egyébként minden kampányeseményen kifütyültette híveivel Trump, következetesen Barack Husszein Obamaként nevezve elődjét. A kihívója sem maradt megemlítetlen, rendszeresen Sleepy Joe-ként, Álmos Jánosként hívta. 

A felmérések alapján egyértelműen Joe Biden az esélyesebb, és jobban áll, mint amennyivel Hillary Clinton vezetett négy éve. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy 2016 az amerikai közvéleménykutatók fekete éve volt: akkor Hillaryt várták befutónak, és bár csaknem három millió szavazattal tényleg többet szerzett Trumpnál, az elektori rendszer miatt mégis a milliárdos üzletember lett az elnök. A cél tehát ma is világos mindkét jelölt számára: annyi államban kell nyerniük, hogy legalább 270 elektort kapjanak az 538-ból. 

Helyi idő szerint este hétkor zárnak a szavazóhelyiségek a keleti parton, ez magyar idő szerint éjjel egy óra. Utána elkezdenek csorogni az eredmények, de szoros állás esetén a lassabban számolható levélszavazatok miatt akár az is előfordulhat, hogy még napokig, netán több mint egy hétig nem tudjuk meg, ki győzött. Egy biztos, mindkét jelölt mögött nagy létszámú jogászcsapat áll ugrásra készen a választási eredmények szigorú megvizsgálására.

Amerikából jelentjük – a helyszínről követjük a választási eseményeket, tartsanak velünk!