Félig magyar lehet az új amerikai külügyminiszter

Félig magyar lehet az új amerikai külügyminiszter

Pete Souza, a Fehér Ház hivatalos fotósának felvétele az úgynevezett Situation Room-ban, vagyis a műveleti szobában 2011. május elsején, helyi idő szerint délután 4 óra 5 perckor készült – a feszült figyelem annak köszönhető, hogy amerikai kommandósok Afganisztában éppen likvidálják Oszama bin Ladent. Hátul, az ajtó előtt világoskék ingben Antony Blinken. A kép bal oldalán Joe Biden akkori alelnök és Barack Obama, az USA akkori elnöke. Fotó: White House

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány számára elgondolkodtató írás jelent meg egy brit politikai oldalon, az UnHerd-en Faludy György költő unokájának tollából. Alexander Faludy „Joe Biden rossz hír Orbán Viktor számára” című cikkében azt írja: az igazi veszélyt a magyar miniszterelnök számára nem is a választásokat éppen megnyerő Biden jelenti, hanem jövendőbeli csapata.

Biden ugyanis várhatóan kinevezi kampánya külpolitikai tanácsadóját, Anthony (Tony) Blinkent vagy külügyminiszterré (amit az amerikai kormányzati hierarchiában nem így neveznek, hanem Secretary of State-nek), vagy a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójává. Előbbi pozíciót nem kell magyarázni, de utóbbi is fontos tisztség: naponta találkozik az elnökkel, rálát a diplomáciai, katonai és titkosszolgálati munkára. A külügyminiszternek általában magasabb presztízse és szélesebb nyilvánossága van, viszont a nemzetbiztonsági tanácsadónak néha nagyobb a tényleges befolyása az elnökre, mint a külügyek irányítójának.

Tony Blinken félig magyar származású, édesanyja, Judith révén. Apja, Donald Blinken 1994-1998 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt. Ami Orbánnak még rosszabb hír: a leendő külügyminiszter apja és mostohaanyja jelentősen támogatta és ma is támogatja a Nyílt Társadalomért Archívum (OSA) létrehozását a budapesti CEU-n, így az intézményt ma is Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívumnak hívják. Köztudomású, hogy a CEU-t az Orbán-kormány üldözte el Budapestről, viszont az archívum egyelőre nem költözött Bécsbe, az ötödik kerületi Arany János utcában működik ma is.

Faludy értesüléseivel egybevág egy nagy hírügynökség információja is. A Reuters is arról ír, hogy Joe Biden régi harcostársa, a veterán diplomata Antony Blinken várhatóan vagy az új elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, vagy a külügyminisztere lesz. A hírügynökség szerint a több évtizedes jártassága a Capitolium-dombon, a Fehér Házi tapasztalata és a külügyminisztériumban korábban végzett tevékenysége alkalmassá teszi arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat Amerika szövetségeseivel.

Blinkennek komoly kormányzati tapasztalatai vannak: 2013 és 2015 között nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesként működött Barack Obama elnök alatt, majd helyettes államtitkár volt két évig a Külügyben. A fotók tanúsága szerint ott volt a Fehér Ház műveleti szobájában akkor is, amikor Obama 2011-ben az Oszama bin Ladent kiiktató katonai rajtaütést figyelte. 

A Reuters októberi interjújában Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad átengednie vezető szerepét a világban. A Harvardot végzett, most 58 éves férfit halk szavúnak ismerik, aki tökéletesen ismeri a külpolitika összes csínját-bínját, és soha nem jön ki a sodrából. Blinken a mostani elnökválasztási kampány során Biden egyik legszorosabb munkatársa volt, és nem csak külpolitikai kérdésekben segítette a csapatot.