Magyar gyökereiről is megemlékezett a leendő amerikai külügyminiszter

Magyar gyökereiről is megemlékezett a leendő amerikai külügyminiszter

Sebastian Kurz osztrák kancellár még külügyminiszterként tárgyal az ENSZ New York-i közgyűlésén az akkor külügyminiszter-helyettes Antony Blinkennel 2015. szeptember 29-én (Fotó: Dragan Tatic/Osztrák külügyiminsztérium/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar és lengyel gyökereiről is megemlékezett Antony Blinken, az Egyesült Államok leendő külügyminisztere bemutatkozó beszédében helyi idő szerint kedden délután a Delaware állambeli Wilmingtonban. A sajtóeseményen több külügyi és biztonságpolitikai kormánytagot-jelöltet is bemutatott a megválasztott elnök, Joe Biden.

„Egyenlő mértékben kell alázatosnak és magabiztosnak lennünk. Alázatra van szükség hiszen nem tudjuk megoldani egyedül a világ problémáit, együtt kell dolgoznunk más országokkal, szükségünk van a partnerségükre. Ugyanígy szükség van a magabiztosságra is, hiszen Amerika legjobb formájában mindenki másnál jobban képes arra, hogy összehozzon másokat az előttünk álló kihívások leküzdésére” – mondta a külügyminiszter-jelölt, akiről a magyar sajtóban lapunk írta meg először (két hete), hogy várományos a posztra.

A Crown Theaterben megrendezett eseményen a félig magyar származású Antony Blinken megköszönte a megválasztott elnök iránta tanúsított bizalmát, megjegyezve, hogy mentorként és barátként tekint a 78 éves politikusra. A leendő külügyminiszter azután a családjáról szólva megemlítette nagyapját, Maurice Blinkent, aki az oroszországi pogromok elől menekülve kezdett új életet Amerikában, majd beszélt édesapjáról is, aki nagykövetként is szolgálta az országot (nem emelve ki azt, hogy éppen Budapesten volt nagykövet). Édesapja második feleségét megemlítve viszont elmondta: Vera Blinken a kommunista Magyarországot fiatal lányként hagyta el és utána menekültek generációinak segített az Államokba jutni. Említette félig magyar édesanyját is, Judith Pisart, aki a kultúrával és a művészetekkel épített hidakat Amerika és a világ között.

Az 58 éves Blinken leszögezte: Amerikát a bevándorlás tette naggyá.

A bevándorlásról hasonlóképpen vélekedett Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa is.

Linda Thomas-Greenfield, akit Biden az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének jelölt, kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához. Mint fogalmazott: „Amerika visszatérőben van, a multilateralizmus visszatérőben van, a diplomácia visszatérőben van”.

Thomas-Greenfield korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt. Pályájára utalva leszögezte: ez is azt bizonyítja, hogy Amerika a lehetőségek országa.

John Kerry korábbi külügyminiszter beszédében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „legyen ambiciózusabb” a klímaváltozás elleni küzdelemben. Kifejtette, hogy a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi egyezmény önmagában nem elégséges a klímaváltozás elleni eredményes harchoz.