Megkóstoltuk Biden egyik kedvenc ételét a BBC-ben

Megkóstoltuk Biden egyik kedvenc ételét a BBC-ben

A BBC Tavern Greenville-ben 2020. november 4-én (Fotó: Gurzó Ákos/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkóstoltuk Joe Biden egyik kedvenc ételét a greenville-i házától öt percre található BBC Tavernben. Wilmington Rózsadombján vasárnapra visszatért az élet a normális kerékvágásba, már csak néhány, az étteremben ebédelő titkosszolgálati tiszt emlékeztetett arra, hogy két saroknyira innen lakik az Egyesült Államok következő elnöke – derül ki a Magyar Hang különtudósítójának, Gurzó Ákosnak a helyszíni riportjából.

Miközben Trump a Twitteren tengette vasárnap reggelét, a Biden-család hithű katolikusként templomba ment. A megválasztott elnököt lánya, Ashley és unokája Hunter kísérte el. Az ír gyökerekkel rendelkező Biden templomba járó hívő ember, nemcsak a kerítésen kívül rekedt kamerák kedvéért jelent meg itt vasárnap reggel. A fél tizenegyes misére érkezett, és mint az elmúlt években mindig, kicsit később lépett be a templomba és korábban is távozott, hogy ne zavarja annyira az őt körülvevő titkosszolgálati tisztek jelenléte a többi misézőt. Mielőtt haza indult volna, meglátogatta 2015-ben elhunyt fia, Beau sírját az templom mögötti temetőben.

A nap hátralévő részét Biden az 1841-ben épült templomtól nem messze található otthonában töltötte. A család huszonöt éve él ebben a 170 négyzetméteres házban. Az elbeszélések szerint a több mint egymillió dollárt érő ingatlant majdnem el kellett adniuk öt évvel ezelőtt, hogy fizetni tudják a súlyosan beteg Beau kezelését, de végül Barack Obama javaslatára maradtak. Joe Biden vasárnap délutáni pihenőjét a csodálatos őszi napsütésben és a bőven 20 fok fölötti melegben csak a ház közelében felbukkanó skót dudás zenéje zavarhatta meg. A dudás a szomszédos Pennsylvaniából érkezett, hogy megünnepelje a győzelmet. A rendkívül hangos előadás még a lezárt utcát felügyelő rendőrt is meglepte, mint mondta, ilyet még nem látott szolgálata közben.

Nemcsak a Biden-család élvezhette a szokatlan novemberi indián nyarat, a háztól néhány sarokra lévő BBC Tavern étteremben is telt ház volt a napsütötte teraszon. A greenville-iek egyik kedvenc helyén csak néhány öltönyös titkosszolgálati tiszt emlékeztetett arra, hogy nem egy akármilyen amerikai kisvárosba csöppentünk. A pincérlány azt mondta, hogy ők már kezdenek hozzászokni a dologhoz, szombat éjjel, a győzelmi beszéd után a kampánystáb több tagja is náluk vezette le a gőzt. Elmondása szerint köztük volt a politikus beszédírója is, aki nagyon örült annak, hogy a BBC-ben megállt az élet a szónoklat alatt és mindenkinek tetszett, amit hallott a megválasztott elnöktől.

A pincérlány azt is elárulta, hogy havonta egyszer-kétszer Joe Biden is beugrik hozzájuk. Mint mondta, a politikus kedvence náluk a chilis bab, amiből egyből két adagot is szokott rendelni: az egyiket helyben fogyasztja el, a másikat elvitelre kéri. Ezek után persze könnyű volt választani az étlapról: kipróbáltam az elnöki babot. A fogás egy kis, ezüst színű lábasban érkezett, fedővel a tetején. Mellé az amerikai éttermekben megszokott sós kekszet adtak. Finom volt, de nem elnöki lakoma.

A greenville-i és wilingtoni dombok lábánál álló kongresszusi központnál a nap végére szinte semmi sem emlékeztetett arra, hogy alig húsz órája itt mondta el győzelmi beszédét a következő amerikai elnök több tízezer támogatója és a teljes világsajtó előtt. Délután öt órára teljesen elbontották a színpadot, amelyen önbizalmat sugárzóan befutott az előző éjszaka Joe Biden, hogy bejelentse: megnyerte a választást és minden amerikai elnöke lesz. Nyoma sem volt már az olyan rendkívül komoly biztonsági elemeknek, mint a megmászhatatlan kerítések hosszan kígyózó sora vagy a lépten-nyomon felállított ellenőrző pontok. Öt nap folyamatos helyszíni tudósítás után a világsajtó nagy része is elhagyta a kongresszusi központ parkolóját. Csak egy japán stáb maradt, akik arról faggatták a környéken sétálókat, hogy kiket szeretnének látni a Biden-kormány vezető tisztviselőiként. A vasárnapi naplementében csak ők és a központ falán fennmaradt Biden–Harris plakát emlékeztette az embereket, hogy egy új történelmi helyszínen járnak: ott, ahol a szabad világ új vezetője beszédében bejelentette győzelmét.