Megütheti a főnyereményt Biden Las Vegasban pénteken

Megütheti a főnyereményt Biden Las Vegasban pénteken

Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a Georgia állambeli Warm Springsben 2020. október 27-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/The Atlanta Journal-Constitution/Alyssa Pointer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gurzó Ákos jelenti a Magyar Hang amerikai választási központjából:

Megütheti a főnyereményt Joe Biden a nevadai Las Vegasban. A világ kaszinófővárosa egyike azoknak csatatér államoknak, ahol a demokrata elnökjelölt átvette a vezetést magyar idő szerint péntek reggelre. Közben Biden és az újraválasztásáért küzdő republikánus Trump is győzelemre készül, igaz matematikailag erre Bidennek van esélye. Abban is megegyezik a két politikus, hogy mindketten pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy fedezni tudják a hosszas jogi csaták költségeit.

Öt csatatérállamra szűkült az elnökségért folytatott küzdelem magyar idő szerint péntek reggelre az Egyesült Államokban. Mindenhol fej-fej mellett áll a két jelölt, alig egy százalékos különbségekkel. A magyar idő szerint reggel 6 órai pillanatkép szerint Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában Donald Trump vezet, Nevadában és Arizonában pedig Joe Biden. A demokrata jelölt azonban folyamatosan dolgozza le hátrányát azokban az államokban is, amelyekben második helyen áll. Az öt állam szinte mindegyikében 90 százalék feletti az adatok feldolgozottsága a november 3-i választások után három nappal. Azonban még így is kétséges, győztes lehet-e majd hirdetni pénteken.

Csütörtökön azonban már mindkét politikus azt mondta, hogy győzelemre számít. Joe Biden legalábbis erről beszélt rövid, tömör és lényegretörő sajtónyilatkozatában. Donald Trump csütörtök este pedig ezt is mondta, meg azt is, hogy könnyen megnyeri választást, ha a „törvényes szavazatokat” számolják össze. Az elnöki beszédben megalapozatlan vádak hangzottak el választási csalásokról azzal a fenyegetéssel, hogy jogi úton szerez majd érvényt a maga igazának.

Csütörtökön egyébként mindkét politikus új pénzgyűjtési kampányba kezdett, hogy fedezni tudják a választási eredményekről szóló jogi csaták költségeit. Az már most biztos, hogy ez lesz mindenidők legdrágább elnökválasztási kampánya, október közepéig ugyanis több mint 3,5 milliárdot kalapoltak össze az elnökjelöltek (nemcsak Trumpot és Bident, de a többi korábbi indulót is beleértve). Ehhez képest például 2016-ban összesen csak 1,5 milliárd dollárt költöttek a jelöltek.