Nem alapít új pártot Donald Trump

Nem alapít új pártot Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Trump elővigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Gurzó Ákos jelenti Floridából

Nem alapít új pártot Donald Trump – ezt az exelnök jelentette be helyi idő szerint vasárnap este a floridai Orlandóban. A Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) éves gyűlésén Trump arról is beszélt, hogy egyesíteni szeretné a pártot, majd megnevezte azokat a konzervatív politikusokat, akikkel leszámolna azért, amiért nem támogatják őt.
A volt elnök a 2024-es indulásának lehetőségét is belengette.

Nem alapítunk új pártokat. Itt van nekünk a Republikánus Párt, amely egyesülni fog és erősebb lesz, mint valaha – mondta Donald Trump, aki első nyilvános beszédét tartotta a Fehér Házból való távozása óta. Hozzátette. „az a csodálatos utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még nem ért véget. A büszke, szorgalmas amerikai hazafiak mozgalma csak most kezdődik, a végén pedig győzni fogunk”.

Donald Trump pártegyesítési terveihez kapcsolódóan megnevezte azokat a republikánus politikusokat, akik az elmúlt hónapokban nyíltan kritizálták és egyebek mellett az impeachment-eljárásban is az elítélése mellett szavaztak. Köztük volt a Bush-kormányzat alelnökének, a nagyhatalmú Dick Cheney lánya, Liz Cheney is, aki a hagyományos konzervatív értékek védelmében nyíltan a trumpista, populista irányvonallal szemben helyezkedett el az elmúlt hónapokban. Trump vasárnap azt mondta, hogy a republikánusoknak nem lehetnek ilyen vezetői, és meg kell szabadulni ezektől a politikusoktól.

A CPAC-eseményen elmondott beszédében az exelnök annak lehetőségét is belengette, hogy 2024-ben újra elindul az elnökválasztáson. „Ki tudja, lehet úgy döntök, hogy harmadszor is megverem őket” – fogalmazott Donald Trump, aki szónoklatában továbbra is kétségbe vonta a 2020-as választások hitelességét és végeredményét.

Mintegy másfél órás beszédében Trump hosszan kritizálta a Biden-adminisztrációt, egyebek mellett munkahelyellenesnek, családellenesnek, határvédelem-ellenesnek, energiaellenesnek, nőellenesnek és tudományellenesnek nevezve az új kormány munkáját.

Háromnapos Trump-fesztivál kritikusok nélkül

Donald Trump a CPAC zárásaként mondta el szónoklatát. Habár az exelnök csak a beszéd idejére utazott Orlandóba, az egész három napos esemény róla szólt: szinte nem volt olyan felszólaló, aki ne dicsérte volna. A színpadon az előző kormányzat vezető tisztviselői és országosan ismert republikánus politikusok adták egymásnak a mikrofont: beszédet mondott egyebek mellett Mike Pompeo volt külügyminiszter, Robert Lighthizer a nemzetbiztonság egykori vezetője és Ron Desantis floridai kormányzó, de az exelnök fia Donald Trump Jr. is. A rendezvény szinte minden mozzanatáról beszámolt a Trump-szimpatizánsok körében egyre népszerűbb Newsmax és OANN hírcsatorna, a hagyományos republikánus televíziónak tartott Fox News azonban csak az igazán fontos eseményeket követte.

A résztvevők mellett ugyanolyan beszédes volt a távolmaradók listája. Nem vett részt az eseményen Mike Pence volt alelnök, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, valamint felesége Elaine Chao, aki közlekedési miniszter volt a Trump-kormányban. Szintén látványosan hiányzott a résztvevők közül Trump korábbi lelkes követője, Nikki Haley, aki ENSZ-nagykövetként szolgált az előző adminisztrációban. Nem voltak ott az impeachment-eljárásban Trump elítélése mellett szavazó szenátorok és képviselők, így Liz Cheney sem.

Felmérték a terepet

A háromnapos CPAC-en résztvevők körében felmérést is készítettek arról, hogy mit gondolnak Trump politikájáról és milyen legyen a republikánus párt jövője. A válaszadók 97 százaléka elégedett volt Trumppal, 70 százalékuk pedig szeretné, ha indulna a 2024-es elnökválasztáson. A résztvevők 95 százaléka szerint a republikánus pártnak továbbra is Trump politikáját kell követnie. 55 százalék szavazna Trumpra egy elméleti 2024-es előválasztáson. A második a sorban a floridai kormányzó, Ron DeSantis volt 11 százalékkal, a harmadik pedig a dél-dakotai kormányzó, Kristi Noem 4 százalékkal.

Az 1974 óta megrendezett CPAC-et tartják a jobboldal legbefolyásosabb rendezvényének, amely meghatározza a republikánus párt stratégiáját. A hétvégi esemény egyértelműen Trump visszatérését jelentette az amerikai törvényhozás elleni támadás óta tartó politikai és kommunikációs elszigeteltségéből. Arra azonban akár még a soron következő, 2022-es félidős választásokig is várni kell, hogy kiderüljön, középtávon is marad-e a republikánus párt a trumpista, vonalnál, és vajon pártszakadáshoz vezet-e a konzervatívok és a populisták közötti jelenlegi éles ellentét.