Szuperterjesztő esemény lehetett Trump választási partija

Szuperterjesztő esemény lehetett Trump választási partija

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök beszédet mond kampánystábjának a Virginia állambeli Arlingtonban az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások napján, 2020. november 3-án (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump választási partit tartott a Fehér Házban a november 3-iki elnökválasztás estéjén – írja a The Independent brit lap. Trump abban bízott, hogy megválasztják újabb négy évre. A Keleti Szobában tartott mulatozáson a résztvevők közül csak kevesen viseltek maszkot és fittyet hánytak a távolságtartásra is. Azóta kiderült, hogy az eseményen legalább öten fertőződhettek meg a koronavírussal. Mint a Bloomberg egyik újságírója írja, a legfrissebb „áldozat” Healy Baumgardner, Trump korábbi kampánysegédje. 

A múlt héten a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mark Meadows fertőzésének híre került napvilágra. De az utóbbi napokban Ben Carson, a lakásügyi és városfejlesztési minisztérium vezetője és David Bossier elnöki tanácsadó is koronavírusos lett. Ugyancsak a napokban a Fehér Ház további három alkalmazottjának tesztje bizonyult pozitívnak. Róluk nem tudni, hogy részt vettek-e a november 3-iki ünnepségen. 

Donald Trumpon kívül a Fehér Ház több vezető munkatársa fertőződött meg a koronavírussal az elmúlt hetekben, hónapokban. Köztük volt Kayleigh McEnany, az elnöki hivatal szóvivője, Stephen Miller, az elnök belpolitikai tanácsadója és Hope Hicks kommunikációs igazgató. Még a nyáron koronavírusos lett Robert O'Breien nemzetbiztonsági tanácsadó is. Valamennyien meggyógyultak. 

A brit lap összesítése szerint szeptember utolsó hete és október második hete között több mint 30 igazolt koronavírusos esete volt a washingtoni Fehér Háznak. Ezek a fertőzések egy másik szuperterjesztő eseményhez kötődtek, az amerikai elnök ugyanis szeptember 26-án jelentette be, hogy Amy Coney Barrettet jelöli a legfelsőbb bíróságba, és ezen az eseményen csak kevesen viseltek maszkot. Nem sokkal utána a résztvevők közül számos republikánus koronavírus-tesztje pozitív lett, köztük az elnöké és a feleségéé is. Donald Trump a fertőzés miatt három éjszakát töltött kórházban.

Mint ismert, a rendelkezésre álló adatok szerint a demokrata Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást, de Trump azóta sem ismeri el a vereségét, csalást kiált és perel. Három vezető tanácsadója szerint azonban épp a koronavírus-járvány kezelése okozta az elnök vesztét. A CNN-nek név nélkül nyilatkozók arról beszéltek, hogy Trump járvánnyal szembeni elutasító magatartása, illetve a sok dezinformáció, amit ezzel kapcsolatban tett, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elidegenítse magától az idős szavazókat.