Több mint 60 millió amerikai már leadta voksát

Több mint 60 millió amerikai már leadta voksát

Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát a Florida állambeli West Palm Beach nevû településen 2020. október 24-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miamiból jelentjük:

Több mint 60 millió amerikai már leadta voksát a hétfői összesítések szerint. Közülük több mint 40 millióan levélben, 20 millióan pedig személyesen szavaztak a 2020-as választási versenyben. Az előzetesen leadott szavazatok száma így már meghaladja a 2016-os szintet.

A hétfő délelőtti összesítések szerint 60 507 338 amerikai adta le eddig szavazatát a 2020-as választásokon – derül ki a The United States Elections Project jelentéséből. A tagállamok hivatalos adatait összefoglaló riport szerint 40 231 976 választó levélben, 20 275 362 szavazó pedig személyesen adta le a voksát. Ez mintegy 44 százalékát jelenti a 2016-ban összesen leadott szavazatnak.

A legtöbben Texasban, Kaliforniában és Floridában szavaztak eddig. A hétfő délelőtti adatok szerint összesen több mint 86 millióan kérték, hogy levélben szavazhassanak, a legtöbb kérelem Kaliforniából érkezett.

A rendelkezésre álló adatok szerint az eddig leadott szavazatok mintegy 49 százaléka demokrataként regisztrált választóktól, 28 százaléka republikánusként regisztráltaktól érkezett be. Ez az adat azonban nem azt mutatja, hogy ki melyik párt jelöltjeire adta le a voksát, mindössze az derül ki belőle, hogy a szavazók előzetesen melyik párt támogatóiként regisztrálták magukat – mutat rá a The United States Elections Project jelentése

A szabályok szerint az összes amerikai tagállamban lehetőség van arra, hogy 2020. november 3-a előtt leadják szavazataikat a választópolgárok, a különböző államokban azonban más-más rendszerben tehetik ezt meg. Elemzők szerint, ha mostani trend tovább folytatódik, nemcsak a 2016-os választások részvételi számai dőlhetnek meg, hanem történelmi rekord születhet.