Tovább csökkent Trump előnye Pennsylvaniában

Tovább csökkent Trump előnye Pennsylvaniában

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje integet, miközben megérkezik egy philadelphiai étterembe az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások napján, 2020. november 3-án (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lukács Csaba jelenti Joe Biden választási központjából, Wilmingtonból!

Reggel tíz óra van a keleti parton Amerikában, és elkezdtek jönni újra az eredmények az egyik legfontosabb csatatér-államból, Pennsylvaniából. Húszezer újabb levélszavazatot számoltak meg, és ezek 92 százaléka Bidenhez ment a realclearpolitics.com szerint, így tovább szűkült ott Donald Trump előnye. A hivatalban lévő elnök előnye 2,6 százalékról 2,3 százalékra csökkent. A szavazatok 91 százalékos feldolgozottságánál Trump előnye már csak 136 ezer szavazat, szóval arra is van esély, hogy az állam megfordul, és a húsz elektor támogatását Jo Biden nyeri el. 

A Trump-ellenességgel egyáltalán nem vádolható, a republikánusokhoz húzó Fox News hírcsatorna már amerikai idő szerint szerda este hétkor a demokraták jelöltjének, Joe Bidennek adta Arizonát – ott ugyan csak a szavazatok 88 százalékát dolgozták fel, de a hírcsatorna saját forrásai szerint a demokraták előnye már nem megfordítható. Ezzel az elnyert elektorok állása 264 – 214-re módosult, vagyis mindössze hatra van szüksége Bidennek ahhoz, hogy ő legyen az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Nevada pont ennyi elektort delegál a testületbe, és ott vezet Biden – igaz, jelenleg csak 7 600 szavazattal. Ha ez így marad, Joe Biden akkor is elnök lesz, ha végül nem sikerül megfordítania Pennsylvaniát, Észak-Karolinát és Ohiót. De még ezekre is van esélye – mindhárom államban szűkül az olló és még sok voksot kell megszámolni.

Ma újra többször twittelt Donald Trump (aki a választások éjszakáján megtartott beszéde óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt) arról, hogy „le akarja állítani” a levélszavazatok megszámolását (erre egyébként nincs lehetősége). Az elnök azt sérelmezi, hogy kampánystábjának megfigyelőit nem engedték be a szavazatszámoló helyiségekbe, de elfelejti azt, hogy előzetesen mindkét nagy párt delegált tagokat ezekbe a testületekbe, és azok természetesen jelen vannak a számolásnál. Egyébként vannak államok, ahol – megfigyelőként – jelen lehetnek idegenek is, de ez nem kötelező érvényű. A helyi törvények feltételes módban fogalmaznak, és ez nem jelenti azt, hogy ha nincsenek ott, akkor le kell állni a számolással.

Amerikából jelentjük – kattintson helyszíni tudósításainkért és híreinkért!