Utolshow: tud-e újat mondani Trump egy év kampányolás után?

Utolshow: tud-e újat mondani Trump egy év kampányolás után?

Donald Trump kampánygyűlése Észak-Karolinában (Fotó: Magyar Hang/Gurzó Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Észak-Karolinában tartotta egyik legutolsó kampánygyűlését hétfőn délelőtt az újraválasztásáért küzdő Donald Trump. A voksolás előtt egy nappal Fayetteville repülőterén intézett beszédet híveihez az elnök. A Magyar Hang különtudósítója Gurzó Ákos a helyszínen kereste arra a kérdésre a választ, hogy tud-e még újat mondani Trump egy év folyamatos kampányolás után.

A fayetteville-i regionális repülőtér betonján több ezer Trump-rajongó gyűlt össze, néhány napon belül már másodjára, hiszen a múlt hétre tervezett kampánygyűlést az utolsó pillanatban a szervezők lemondták a rossz idő miatt. Nem véletlenül tartotta fontosnak az elnök és csapata, hogy az utolsó pillanatban megtartsák az elmaradt beszédet: Észak-Karolina ugyanis egyike azoknak a csatatér államoknak, ahol rendkívül kiélezett a küzdelem a két jelölt között. A felmérések szerint egy nappal a választások előtt Trump mindössze átlagosan fél százalékkal vezetett Bidennel szemben, szóval itt bármi megtörténhet november 3-án.

Donald Trump kampánygyűlése Észak-Karolinában (Fotó: Magyar Hang/Gurzó Ákos)

Kötelező kör volt ez tehát az újraválasztásáért küzdő elnök számára, és ahogy általában a kötelező körökkel lenni szokott, sótlan, eseménytelen és jellegtelen volt. Trump már a beszéd elején felkészítette a hallgatóságot, hogy semmi egyedit ne várjanak a mai produkciótól: „öt ilyenünk van ma, szóval ugorjunk neki a dolognak” – mondta. Ahogy az elmúlt hetekben megszokhattuk, szó volt Biden olajiparral kapcsolatos terveiről, a korrupciós vádakról, a demokrata politikus fiának laptopjáról, a falról, a válság előtti kiemelkedő gazdasági teljesítményről, a „korrupt médiáról”, valamint a koronavírus elleni hamarosan érkező védőoltásról, meg az összes olyan dologról amit már hallottunk az elmúlt hetekben. Ha bárki végignézett akár csak egy Trump-beszédet mostanában, igazából látta az összeset.

Úgy tűnt, hogy nemcsak Trump, hanem hallgatósága is kötelező körnek tekintette a hétfői kampánygyűlést. A helyszínen nem igazán lehetett érezni azt az energiát és lelkesedést, amely az év elején még kísérte ezeket a nagygyűléseket. Persze volt lelkesedés a hívószavakra, zengett a „hűvösre vele”, de valami hiányzott az opcionális maszkhasználat miatt potenciálisan koronavírussal telt levegőből (a biztonsági felhívásokat ugyanis természetesen most is sokan nem vették figyelembe).

Donald Trump kampánygyűlése Észak-Karolinában (Fotó: Magyar Hang/Gurzó Ákos)

Ebben az évben januárban jártam először Trump-gyűlésen. Akkor a floridai Sunrise városában található BB&T Centert több mint húszezer rajongó töltötte meg a mai néhány ezerhez képest a fayetteville-i betonon. Az elmúlt tizenegy hónapban azonban nemcsak a részvételi számok változtak meg: az év elején dübörgött a gazdaság és minden, ami vele jár. A Trump-vonat száguldása megállíthatatlannak tűnt és ez az akkori floridai kampánygyűlésen is érződött: hatalmas bulit csaptak az önbizalommal teli szimpatizánsok és senkiben fel sem merült a kérdés, hogy lesz-e még négy éve Trumpnak a Fehér Házban. Aztán jött a koronavírus-válság és minden, ami vele járt világszerte és az Egyesült Államokban.

Egyvalami azonban változatlan maradt: Trump szólamai és szónoklatai szinte semmit nem változtak januárhoz képest, miközben a válság rengeteg olyan politikai, gazdasági és társadalmi kérdést vetett fel, amelyre elnökként válaszolnia kellett volna. Kampánygyűlésein azonban nyoma sincs ezeknek az új kihívásokra adott válaszoknak vagy vízióknak. Van helyette az örökzöld falazás meg űrseregezés. A hétfői fayetteville-i eseményen azonban úgy tűnt, hogy a követői egyre nagyobb részének is kezd unalmassá válni ugyanaz a lemez és sokan csak kötelező körként tekintették azt, hogy kiugranak megnézni Trumpot és az elnöki különgépet, ha már úgyis itt van a kertek alatt.

Talán olyan volt ez a helyzet, mint amikor a Ringling Testvérek cirkusza bejelentette, hogy állatok nélkül folytatják a működésüket. Az utolsó hónapokban tömegek nézték meg az évszázados show-t, hogy utoljára láthassák az ugyanazokat a trükköket ismételgető oroszlánt, mielőtt az állatok királyát Joe Exotic vagy Carole Baskin nagymacska elfekvőjébe szállítják, és átadja helyét a trendi újcirkuszi showelemeknek.