Árnyék podcast – A franciák Európát választották, mi meg...

Árnyék podcast – A franciák Európát választották, mi meg...

Illusztráció: Lisa-Larson Walker

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Árnyék podcastban külföldön élő magyarok vitatják meg a hazai belpolitikai élet és a külpolitika érdekes híreit.

A franciaországi választás eredményét Derdák Andris jóvoltából közvetlenül a helyi tv-ből élvezhettük, miközben arról beszélgettünk hogyan hathat Macron győzelme Európára. Párhuzamokat kerestünk a jelenségben, hogy a jobboldal sikertelen a fővárosban, és jól teljesít a vidéki falvakban.

Innen már csak egy ugrás volt a bevándorlásellenes hangok Európai felerősödésének témája. Franciaországban nem ritkaság a zavargásokban kigyulladó autók sora, de most Svédország kapcsán esik szó a jelenségről, igaz ott most kellett hozzá gyújtósnak a dán szélsőséges politikai csoport provokációja, erről is mesélt Bán Bandi. Elidőztünk afelett, hogy a közelgő svéd választásokon milyen támogatottsága lesz a bevándorlók körében a bevándorlást ellenző jobboldalnak.

Pajer Kristóf Boris Johnson menekültekkel kapcsolatos afrikai ötletén háborgott, így megnyugodva konstatálta, hogy nem feltétlen híve a regnáló brit hatalomnak, annak ellenére, hogy csodálkozva kapja magát azon, hogy Boris több intézkedésének is tud örülni. Az erősödő angolosodással kapcsolatban bevallotta, hogy Erzsébet portréja nincs kiakasztva az otthonukban, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király képe viszont igen. (A miértről az adás figyelmes hallgatásával választ lehet kapni.)

Az aktuális izraeli erőszakhullámról is szó esett, az elmúlt hetek után ez nem csoda. Pettik Ági igyekezett megnyugtatni a társaságot, hogy a helyzet nem rosszabb, vagy más, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Újra a nagyobb képkivágásra, az apró részletek összefüggésének láncolatára hívta fel a figyelmet. Csakúgy, mint már többedszer az ukrajnai harcok esetében, ahol annak várható hatásaként a nem túl távoli jövőben bekövetkező afrikai éhínség fenyegetését hozta szóba.

Téma volt még a lehetséges összefüggés a külföldre költözés alkalmával tapasztalható helymegismerési vágy lankadása és a beilleszkedés között, valamint a Covid járvány hatása a társas kapcsolataink alakulására.

Színes tavaszi salátára hasonlító adásunkat szeretettel ajánljuk mindenkinek, akinek jól esik megülni az Árnyékban.

Az Árnyék podcast Patreon támogatói oldala itt található.

Műsorvezető: László Pál
Pettik Ági – Izrael
Bán András – Svédország
Derdák András – Franciaország
Pajer Kristóf – Anglia
Hang: Barcza Gergelly