12 milliárdot ad a kormány a várólisták csökkentésére

12 milliárdot ad a kormány a várólisták csökkentésére

Műtét közben, illusztráció (Fotó: skeeze/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A tárca felidézte, hogy a koronavírus-járvány korábbi hullámai alatt a betegek egészségének védelme és a közösségi terjedés megfékezése miatt hónapokon át szükségszerűen fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor, az egészségügy újraindítás részeként május 13-tól indultak újra az úgynevezett elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások.

Az időközben felhalmozódott műtétek elvégzésére, a megnövekedett várólisták csökkentésére kiemelt kormányzati támogatást kapnak a kórházak, hogy mielőbb el tudják végezni betegeiken az eddig halasztott műtéteket. A kormányzati támogatás összesen 12,2 milliárd forint, ebből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárd forintot 2022-ben kapnak meg az intézmények.

Az Emmi szerint az egészségügyi ellátás zavartalanságát ma már nagyban garantálja az is, hogy az egészségügyi dolgozók felvették az oltást. A kormány célja, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz és a betegség kezelése minél kevesebb idő alatt elkezdődjön. Egyúttal a műtétre váró még beoltatlan betegeket is az oltás mielőbbi felvételére kérik.