12 tanár hétfőn is demonstrált – további akciók várhatók

12 tanár hétfőn is demonstrált – további akciók várhatók

A Szent László Gimnázium (Forrás: http://www.szlgbp.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

12 tanár nem vette fel a munkát hétfőn a fővárosi Szent László Gimnáziumban. Így akadt olyan osztály, ahol csupán az első három-négy órát tartották meg, aztán hazaengedték a gimnazistákat.

„A holnapi napon polgári engedetlenségben veszek részt a pénteki rendeletre reagálva a sztrájkkal kapcsolatban, nem veszem fel a munkát. Ez nem sztrájk, hiszen egyeztetés nélkül azt nem lehet tartani, meg sok más szempontból sem az, utánakereshettek, és akinek van kérdése, annak szívesen válaszolok, de órán erről nem tervezek beszélni részletesebben” – írta diákjainak a budapesti Szent László Gimnázium egyik tanára. De nem volt egyedül, az intézményben összesen 12 tanár nem vette fel ma a munkát. Mindez azt jelentette, hogy akadt olyan osztály, ahol csupán az első három-négy órát tartották meg, aztán hazaengedték a gimnazistákat.

A következő napokban több budapesti gimnázium oktatói is hasonló akciókat tartanak majd – nyilatkozta a Hvg-nek Tóth Viktor, az intézmény egyik tanára. Hozzátette, a polgári engedetlenségi akció nincs összefüggésben a szakszervezetekkel. A megmozdulásban résztvevő tanárok a gimnázium dísztermében ülve várakoztak az akció alatt, bár volt olyan pedagógus is, aki megtartotta az óráját, de kollégáihoz csatlakozva szabadfoglalkozást engedett a tanórán.

Tóth Viktor „A sztrájk alapjog!” feliratot rajzolta fel krétával az intézmény elé, és egy molinót is kifeszítettek a főbejárat felé. A Szent László tanára a hvg-nek elmondta, hogy az iskola polgári engedetlenséget mutató munkatársai az állásukkal játszanak, azonban szerinte már nincs mit veszíteniük.

A mostani megmozdulás előzménye, hogy a január 31-ei, a másodfokon eljáró bíróság szerint jogellenes pedagógussztrájkra reagálva a kormány rendeletben szabályozta a tanárok hasonló megmozdulásait, a szakszervezetek szerint lehetetlenné téve a sztrájkot, amely egyébként alkotmányos alapjog.