13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja

13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja

Karácsony Gergely (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergeyl főpolgármester levélben fordult Palkovics László ipari miniszterhez, hogy vonják vissza a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozatot, ami szerint átlagban 13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja.

A Telex híradása szerint Karácsony elmondta, hogy a döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint az óvodáktól kezdve az idősotthonokig. Ezek az intézmények péntekig nagyjából 4 milliárd forintnyi távhőszámlát fizettek ki egy fűtési évben, a rendelet szerint viszont szombattól mintegy 64 milliárd forintosra nő a távhőköltségük. Ez azt jelenti, hogy az intézmények fenntartóinak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolni ezen a télen.

Arra a kérdésre, hogy ha nem mérsékelik a távhődíjakat, akkor lesznek-e intézménybezárások, Karácsony azt mondta: lehet takarékoskodni, de az Energiahivatal rossz döntése miatt intézményeket bezárni nem jó út. A főpolgármester szerint az új ár egy rossz döntésen alapul, az Energiahivatal ugyanis pont akkor határozta meg azt, amikor a legmagasabb volt a piaci gázár. (A távhőt leginkább gázos erőművek szolgáltatják.)