13 éves fiúk rongáltak sírokat a budakeszi zsidó temetőben

13 éves fiúk rongáltak sírokat a budakeszi zsidó temetőben

Megrongált sírok a budakeszi zsidó temetőben (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két 13 éves fiú rongált meg sírokat áprilisban a budakeszi zsidó temetőben; életkoruk kizárja büntetőjogi felelősségre vonásukat – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

A közleményben azt írták, a budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azt a két fiatalt, aki a helyi, bekerítetlen zsidó temetőben április 23-án felfedezett rongálást elkövette. A gondnok vette észre, hogy több sírt ledöntöttek talapzatáról az akkor még ismeretlen tettesek. A helyreállítási költségeket előzetesen körülbelül egymillió forintra becsülték.

Június 21-én a nyomozás során két tizenéves került képbe, akiket másnap törvényes képviselőjük jelenlétében meghallgattak. A rendőrség adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, ám elképzeléseikkel ellentétben kincses ládát nem találtak. Csalódottságukban egyikük elkezdte az esőtől megpuhult földből döntögetni a sírokat, majd segítségül hívta barátját is.

Később látták az interneten, mekkora nyilvánosságot kapott tettük, az egyik fiú ezért hallgatásra kérte barátját. Előbbi fiú később a rendőrségi meghallgatásán tagadta tettét, a másik azonban részletes beismerő vallomást tett.

Mivel a fiúk az elkövetéskor nem töltötték be 14. életévüket, a hatályos büntetőjogi szabályozás szerint nem büntethetők, így a büntetőeljárást a budakeszi rendőrőrs munkatársai megszüntetik.

(MTI)

Címkék: temető, rongálás