130 amerikai katona érkezik Magyarországra negyven harcjárművel

130 amerikai katona érkezik Magyarországra negyven harcjárművel

Az Amerikai Hadsereg egyik lövészszállító M1126 Strykere (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok hamarosan bejelenti, hogy mintegy 200 amerikai katonát és Stryker páncélozott harcjárműveket küld Magyarországra – mondta el két védelmi tisztviselő az NBC News-nak. Az egységek az európai parancsnokság körzetében vannak, és a következő napokban érkezhetnek Magyarországra – állítják.

A katonák érkezését a Honvédelmi Minisztérium azzal magyarázza, hogy hamarosan kezdődik a tavaszi gyakorlati szezon, ezért – a korábbi évekhez hasonlóan – nemcsak magyar, hanem többnemzeti gyakorlatok is várhatók.

Az idei első ilyen közös kiképzési eseményre február végén-március elején kerül sor a Bakony Harckiképző Központ újdörögdi gyakorlóterén. A gyakorlatra a napokban mintegy 130 amerikai katona érkezik negyven harcjárművel az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó haderejéből: a 2. Páncélos Felderítő Dandár (2. Cavalry Regiment) Stryker alegysége.

A Németországban állomásozó 2. Páncélos Felderítő Dandár kerekes páncélozott harcjárművei, a Strykerek első alkalommal a 2015-ben megrendezett Brave Warrior gyakorlaton mutatkoztak be Magyarországon.Az akkori programnak része volt egy látványos vízi átkelés is a Dunán, amelyet a szentesi műszaki ezred katonái és eszközei biztosítottak.

A 2. Páncélos Felderítő Dandár gyors mozgékonyságú Stryker alegysége azóta visszatérő szereplője a hazánkban megrendezett kiképzési eseményeknek. Jelen voltak a 2017-es Saber Guardian/Dragon Guardian, a 2019-es Black Sea/Balkan Region Exercise/ Saber Guardian, valamint a 2021-es Defeder Europe/Brave Warrior gyakorlatokon is.

A kapcsolatok erősítése érdekében 2019-ben megállapodás is született a Honvédelmi Minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok Európában és Afrikában állomásozó hadereje között, amelyben megerősítették a különböző alegységek közötti közös gyakorlatok melletti elköteleződést.

Legutóbb, tavaly május-június során vettek részt magyarországi kiképzési eseményen. – Ezek a közös gyakorlatok elengedhetetlen részei és jól látható példái a két ország hadereje között régóta fennálló szoros együttműködésnek, amelynek mindig is az volt a célja, hogy a kétoldalú kiképzések révén előmozdítsa az együttműködő képességet, és növelje a NATO tagállamok haderőinek felkészültségét  – áll a közleményben.