14 742 új covidfertőzött és 108 halálos áldozat volt az elmúlt héten

14 742 új covidfertőzött és 108 halálos áldozat volt az elmúlt héten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati „tájékoztatóoldal” adatai szerint az elmúlt héten összesen 14 742 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 036 390 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Ebben persze nincsenek benne az otthon elvégzett gyorstesztek pozitív eredményei, és azt sem lehet tudni, hogy összesen hány tesztet végeztek el.

Az elmúlt héten elhunyt 108 beteg, így az elhunytak száma 47 191 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 43 289 főre csökkent. Jelenleg 1251 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban pedig 1811-en vannak. A kórházban ápoltak száma 681-gyel nőtt az előző héthez képest, a lélegeztetőgépen lévőké pedig 18-cal.

Az oldal természetesen kiemeli, hogy az elhunytak, ahogy két és fél éve mindig, „többségében idős, krónikus betegek” voltak. De az is állandó része a tájékoztatásnak, hogy „A gyógyultak száma folyamatosan nő”. Kérdés, hogy ez hogyan csökkenhetne?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szintén szerdán azt közölte, hogy továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A közleményben azt írták, hogy a 33. héten a vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia látszik Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Veszprémben, csökkenés tapasztalható Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Tatabányán, míg a többi helyszínen a tendencia stagnáló. Az NNK közölte: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 21 mintavételi hely esetében az emelkedett, egy mintavételi helyen pedig – Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába esik. A koncentráció skáláján négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

 

Címkék: koronavírus