15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt

15 ezerrel kevesebb kórházi ágyon ápolnak betegeket, mint a járvány előtt

A Jahn Ferenc Kórház üresen álló kórterme. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már elkezdték újra feltölteni a koronavírus-járvány miatt kiürített kórházi ágyakat, azonban még mindig messze van a kihasználtságuk a vírus előtti időszaktól – írja a 444.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelentése alapján.

A cikk szerint a nyár első hónapjában az összes kórházi ágy 53 százalékát használták ki, 12 százalékkal többet, mint májusban. A járvány előtt ez az arány 80 százalék körül volt. Számszerűen ez azt jelenti, hogy a koronavírus előtti 50 ezerhez képest most 35 ezer ágy van használatban.

Továbbra is a rehabilitációs ágyak kihasználtsága a legalacsonyabb (46 százalék, 6500 darab), feleannyi, mint a járvány előtt volt. Ugyanakkor ez is 16 százalékkal meghaladja a májusi értéket. A krónikus és az aktív ágyak kihasználtsága egyaránt 53 százalék. Járványmentes időszakban az előbbi 85, az utóbbi pedig 70 százalék körül szokott mozogni. 

Emlékezetes, a kormány áprilisban döntött úgy, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyak 60 százalékát – később ez a szám csökkent –, hogy fel legyen készülve az egészségügy az akkor még elképzelhetően tűnő tömeges megbetegedések időszakára. A betegek hazaküldése miatt számos kritika érkezett, többen panaszkodtak arra, hogy olyan embereknek is el kellett hagyniuk a kórházakat, akiket a családjuk nem tud megfelelően ápolni. Május közepén változott a helyzet, akkortól lehet a koronavírusos betegek ellátására felkészített kórházi ágyak harmadát feltölteni más betegekkel. Azóta újra lehet tervezhető fekvőbeteg-ellátásokat, például műtéteket végezni, és lehetőség nyílt az ágyszámok rugalmasabb kezelésére.