150 milliárdot szán idén a falvakra az állam

150 milliárdot szán idén a falvakra az állam

Nógrád (Fotó: Flickr.com/Korom János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan két héten belül kiírják a Modern falu program első pályázatait és májusig az összes felhívás megjelenhet - közölte a Világgazdaság. A lapnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő kifejtette: hatezer pályázattal számolnak és négyezer támogatási szerződés készülhet.

A cikk szerint a TÖOSZ által készített falutámogatási program adta a gerincét a Modern falu programnak. Ennek a keretösszege az idén 150 milliárd forint, amelyből 50 milliárd forint utak építését és javítását fedezi, 25 milliárd forintot a falusi CSOK-ra különítenek el (ennek részletei a következő hetekben derülnek majd ki). További 75 milliárd forint áll az önkormányzatok rendelkezésére, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekhez uniós pályázati forrásokra nem számíthattak, ilyen például a ravatalozó felújítása, óvodák udvarának megújulása, belső utak és járdák építése, javítása.

Összehasonlításképp: az állam a legutóbbi adatok szerint 190 milliárd forintot szán a Népstadion újjáépítésére, míg a kétséges megtérülésű Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére közel 578 milliárdot tervez fordítani az állam, a kínai hitel kamatainak figyelembevétele nélkül.

Schmidt Jenő szavai szerint ma Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a lakosságszáma nem éri el az ötezer főt, ez az ország területének 75 százalékát érinti, ahol muszáj megtartani a népességet. Számítása szerint ezek a települések egyenként két-három pályázatot nyújthatnak be, így nagyjából hatezer pályázatot kell majd kezelnie az államkincstárnak. A beérkező pályázatok eredményeként négyezer támogatási szerződés készülhet. Várhatóan két-három év elteltével lesz látványos a pályázatok hatása és eredménye.

A szervezet elnöke kitért arra is, hogy az észak-magyarországi, a dél-dunántúli, a Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyei településeknek van a legnagyobb szükségük. Az agglomeráció sincs könnyű helyzetben, mivel nagyon gyorsan növekszik, egyre bővül a lakosságszáma, ezért hirtelen kell sok feladatot ellátnia és infrastruktúrákat kiépítenie.

Minden bezárt a faluban, hát kaptak egy szökőkutat | Magyar Hang

Szomorú jelenet fogad minket Rózsafán. Döglött egeret pofozgatnak a kóbor macskák a háromszáz lelkes baranyai falu közepén, úgy egysaroknyira a már évek óta bezárva tartó italbolttól és pár méterre az ugyancsak rég megszűnt presszótól. És mivel tudvalévő, hogy azoknak a településeknek, amelyeknek bezár a kocsmája, hamarosan harangoznak, mindjárt el is kezdjük sajnálni Rózsafát.

„Valószínű, hogy 2020-ban olyan beruházásokra is lehet majd pályázni, amelyek a lakhatást, a megélhetést, valamint a helyi és a helyközi közlekedést támogatják" – tette hozzá Schmidt Jenő. Úgy véli, az idei pályázatok során olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre az elmúlt tíz évben nem volt pénzük az önkormányzatoknak. A célok eléréséhez és az eredmények megtartásához még tíz évig szükség lenne a Modern falu programra. Kiemelte, hogy a népesség megtartásához megélhetési lehetőségekre, lakhatásra és jó közlekedésre van szükség: például a rezsiköltségek csökkentésére napelemekkel, energetikai rendszerekkel. Továbbá legyenek helyben elérhető szolgáltatások, de ha mégis utazni kell a jó munkahelyért, az tömegközlekedéssel egyszerű legyen.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.