150 milliós bírságot kapott a BKV

150 milliós bírságot kapott a BKV

Villamossínek (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

150 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV-ra a frankfurti villamosok beszerzése kapcsán megállapított jogsértések miatt. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.

A Közbeszerzési Döntőbizottság tájékoztatása szerint azt állapították meg, hogy a BKV eljárása, miszerint a közbeszerzés megkezdése előtt megegyeztek a frankfurti közlekedési vállalattal 35 darab alacsonypadlós, használt villamos megvásárlását érintő lényeges kérdésről, több ponton is ütközött uniós irányelvbe és törvényi előírásba. Itt említették a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket, a közbeszerzés előkészítését, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó szabályokat.

Mint írták, a „közlekedési közszolgáltatást, közfeladatot ellátó BKV Zrt. a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik, ezért a nettó öt milliárd forintot meghaladó becsült értékű közbeszerzésében megállapított törvénysértésekkel arányban álló 150 millió forint összegű bírság került kiszabásra”.

Azt is hozzátették, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a villamosbeszerzés tárgyában megtett feljelentés alapján nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt.

A BKV korábban azt írta, hogy az lenne az ideális, ha új villamosokat vásárolhatnának az elöregedett járműpark lecserélésére, de a szükséges, mintegy 35 milliárd forintos forrás nem áll rendelkezésre a főváros költségvetésében, a fejlesztési hitelfelvétel lehetősége pedig a kormány támogatása nélkül nem valósítható meg. Ezután döntöttek úgy, hogy felkutatják azokat az európai villamoskontingenseket, amelyek megfelelnek a budapesti műszaki követelményeknek. Érdemi válasz csak az önkormányzati tulajdonú Frankfurti Közlekedési Vállalattól kaptak, amely előzetes árajánlatot is küldött a BKV-nak. Arról a frankfurti céget is tájékoztatták, hogy „mindennemű járműbeszerzés csak a közbeszerzési törvény keretei között, nyilvános eljárás formájában történhet”. 

Egyúttal visszautasították szabálytalanság, sőt a bűncselekmény gyanúját sugalló vádakat.

A budapesti Fidesz közben arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek voltak azok a használt járművek, amelyek 7 milliárd forintos beszerzéséről Karácsony Gergely főpolgármester júniusban, a rendkívüli jogrend utolsó napján, egy személyben döntött. Az ügy szerintük már akkor is magán viselte a baloldali városvezetés minden kézjegyét. – Az ügyet a demokratikus út megkerülése, a szakmaiatlan előkészítést és a mutyigyanús beszerzés jellemzi – írták.

A Telex közben megjegyezte, mióta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Közbeszerzési Döntőbizottság kétszer annyi eljárást indított fővárosi cégek ellen, mint Tarlós István városvezetése idején.