17 szakdolgozó hagyta ott a Szent Imre Kórház intenzív osztályát – reagált az intézmény

17 szakdolgozó hagyta ott a Szent Imre Kórház intenzív osztályát – reagált az intézmény

A Szent Imre-kórház Covid-intenzív részlege még áprilisban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nagyon sajnáljuk, de ezt kellett tennünk – erről beszélt a Szent Imre Kórházban felmondó 17 szakápoló egyike a 444.hu szerint. A felmondási hullám nem véletlen: hétfő éjfélig kellett az egészségügyi dolgozóknak aláírni az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, ám ennek tartalmát szakmai szervezetek bírálták. Az, hogy ilyen sokan távoznak az intézményből, azt követően vált nyilvánossá, hogy az érintettek nyilvános búcsúposztot tettek közzé hétfőn, ám azóta ez a nyilvánosság számára elérhetetlen.

A 444 forrása a távozás okáról azt mondta: „Nincs elég eszköz, nincs ember, nincs pénz Alapvető dolgokért könyörögni kell, mint például gumikesztyű, FFP-2-es maszk, védőoverál. A vezetőség szerint ezekkel minden rendben volt.”

A lapnak a Szent Imre Kórház is reagált. Azt írták, dolgozóik döntő többsége – orvosok és ápolók – már aláírták az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. – Mint más egészségügyi intézményekben, a Szent Imre Kórházban is szinte csak a legjobban leterhelt ellátási területen jelentkeztek problémák. Az új jogviszony kapcsán kizárólag az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon került sor nagyobb arányú pályaelhagyásra. Az ott dolgozó 28 orvos közül mindösszesen 5 orvos és két rezidens távozik, az 54 szakdolgozóból pedig 17-en döntöttek a távozás mellett. Az ellátás zavartalansága házon belüli átcsoportosításokkal biztosított. A részleg vezetését az eddigi osztályvezető-helyettes főorvos vette át, az ápolásszakmai irányítást pedig a korábbi helyettes főnővér végzi. Az üres álláshelyek betöltése folyamatos – állt válaszukban.

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződéssel kapcsolatban más típusú konfliktus is akadt: például az abai szakrendelő azért áll le, mert a működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa megakadályozta az egészségügyi szolgálati jogviszonyra való áttéréshez szükséges munkaszerződés aláírását.