1993: a székházügy – A Váci utcától a kecskefarmig

1993: a székházügy – A Váci utcától a kecskefarmig

Brezsnyev és a Fidesz. Egyre közelebb (Fotó: Fortepan/SZITAKRI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 1993-as esztendő is mozgalmas volt. Egyebek mellett a médiaháború tetőpontján lemondott a rádió és a tévé elnöke, Gombár Csaba és Hankiss Elemér, mert a kialakult helyzetben már nem voltak képesek garantálni a rájuk bízott intézmények pártatlanságát. Betiltották az önkényuralmi jelképek nyilvános használatát; kizárták az MDF frakciójából Csurka Istvánt és három társát, ugyanakkor távoznia kellett a nemzeti liberálisnak mondott Debreczeni Józsefnek és Elek Istvánnak is; hét miniszter jelenlétében újratemették Kenderesen Horthy Miklós hamvait; december 12-én elhunyt Antall József miniszterelnök.

Huszonhat esztendővel ezelőtt éppen májusban pattintották ki a Fidesz–MDF közös mutyijaként aposztrofált hírhedt székházügyet, amelyet az akkor még jelentős mértékben baloldali, liberális befolyás alatt álló sajtó képes volt úgy tálalni, hogy a Fidesz igen rövid idő alatt elveszítette a fiatal, makulátlan, tiszta kezűek pártjának imázsát, amely addig övezte. A korábban 40 százalékosnál is magasabb népszerűségű ellenzéki liberális párt támogatottsága 7 százalékra zuhant a ’94-es választás idejére.

1989: A Next 2000-ügy árnyékában zavartalanul folyt a síbolás | Magyar Hang

Igazi, nagy korrupciós botrányok ekkoriban még nem voltak. Korábban a pártállami gyökerekkel rendelkező baloldaliak pörkölődtek meg valamelyest a spontán privatizációs mutyik miatt, a kormányzó jobboldali koalícióhoz inkább ideológiai alapú botrányok kapcsolódtak. A székházügy az első tetten ért klasszikus közpénzlenyúlási ügy volt, amit ráadásul törvényalkotási segédlettel hajtott végre a jobboldali kormány aktív segítsége mellett az MDF és a Fidesz.

A székházügyet a két lap, a liberális Magyar Hírlap és a szocialistákhoz közel álló Népszabadság ugyanazon a napon, 1993. május 25-én tálalta, vélhetően összehangoltan.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang május 10-én megjelent 2019/19. számában!

Harminc év, harminc történet című sorozatunkat itt olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!