Velencei Bizottság: nemzetközi egyezményt sért a „Stop, Soros!”

Velencei Bizottság: nemzetközi egyezményt sért a „Stop, Soros!”

A kijelzõn látható a kormány "Stop Soros" törvénycsomagjáról szóló szavazás végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 160 igen, 18 nem szavazattal fogadta el a törvénycsomagot, amely alapján büntetõ törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elõsegítése, támogatása (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének, a Velencei Bizottságnak az állásfoglalása szerint a Stop Soros ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól – adta a hírül a hvg.hu.

Ez az az alaptörvény-módosítás, amit – a Jobbik szavazataival megtetézve – e héten szerdán megszavazott a kétharmados parlamenti többség, nem várva meg a Velencei Bizottság állásfoglalását

A bizottság szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a „Stop, Soros!”-ként ismert törvénymódosítás. A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók a bizottság szerint túlságosan szigorúak, ami szintén szembemegy a nemzetközi normákkal. Megemlítik, a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel.

Mivel a Stop Soros törvénycsomag nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában megfogalmazott előreláthatósági kritériumának, valamint pontatlanságokat is tartalmaz,  ráadásul veszélyezteti a civil szerveztek finanszírozását is, a törvény hatálybalépése után fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság. A Velencei Bizottság állásfoglalása szerint a  Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.