Ezer tűzoltó hiányzik

Ezer tűzoltó hiányzik

Forrás: Facebook/Tűzoltóság.info

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira nincsen jelentkező, hogy képzést sem érdemes indítani.

Súlyosan érinti a tűzoltóságot a létszámhiány, mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnöke az ATV Start című műsorában csütörtök reggel. Salamon Lajos úgy véli, ezer új emberre lenne szükség a jelenlegi kicsivel több mint hétezer fős vonulós állományhoz. Míg tíz éve sorban álltak a jelentkezők, a parancsnokok választhattak, hogy kivel akarnak együtt dolgozni, és csak a legrátermettebbek lett hivatásosok, addig ma már toborzókat kell tartani, mondta Salamon.

De még így is előfordult, hogy a toborzások után sem jött össze annyi jelentkező, hogy érdemes legyen elindítani egy képzési ciklust. Az érdekvédelmi szervezet vezetője úgy véli, jelenleg egy átlag magyar tűzoltó 180 ezer körül visz haza. Salamon szerint az alacsony bér miatt megnőtt a pályaelhagyók száma.

[caption id="attachment_4588" align="aligncenter" width="960"]

Fotó: Tűzoltóság Piliscsaba/Facebook[/caption]

A rendőrségnél sem jobb a helyzet, náluk idén már többen szereltek le, mint 2016-ban összesen. Vélhetően többen azért, mert jövőre pénz helyett már csak már szabadnap járna. Botrány kerekedett abból, hogy a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport soha nem látott leszerelési hullámról írt. A portál azt állította, volt olyan nap, hogy 120 rendőr szerelt le egyetlen nap alatt. A rendőrség azonnal cáfolta a hírt.

A helyzet tisztázása érdekében a 24.hu arra kérte az Országos Rendőr-főkapitányságot, küldjék el havi bontásban, hány rendőr szerelt le július végéig, illetve az előző két évben.

„A 2016 évben közös megegyezéssel, lemondással 548 főnek, egyéb jogcímen pedig 400 főnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya. A 2017 évben közös megegyezéssel, lemondással 693 főnek, egyéb jogcímen pedig 711 főnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya. Egyéb jogcím alatt a más rendvédelmi szervhez, illetve a honvédséghez történő áthelyezést, a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő jogviszony megszüntetést, továbbá a nyugállományba helyezést, elhalálozást, valamint a fegyelmi okból történő elbocsátást kell érteni” – válaszolta a rendőrség. 2018-ról pedig azt írták, hogy július végéig 1023-an hagyták el a testületet.

Mint írták, a rendőrség hivatásos állományából júliusban közös megegyezéssel, lemondással 91 főnek, egyéb jogcímen pedig 65 rendőrnek szűnt meg a szolgálati jogviszonya. Azaz az éves átlagnál 11 fővel szereltek le többen júliusban Magyarországon.

További részletek itt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.